Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hebká hustá čokoládová poleva

Čokoládovou polevu potřebujeme v kuchyni každou chvíli, proto se hodí mít její přípravu v malíčku. Naučte se s námi lesklou a hebkou domácí polevu, díky které vaše dorty a zákusky budou vypadat dokonale.

Hodnocení receptu je 5,0 (86×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 10 min + doba chladnutí

20 min (10 min příprava + 10 min tepelná úprava, + doba chladnutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 494 kJ /
1 552 kcal
Bílkoviny17,40 g
Tuky113,40 g
Vláknina15,60 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 93 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy107,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, ve které rozmícháme 2 lžíce kakaa. Potom odstavíme. Krok 2: Vmícháme nastrouhanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Krok 3: Necháme zchladnout, ale směs musí zůstat vlahá a tekutá, jen zhoustne. Krok 4: Poléváme buď na roštu nebo dáme kolem upečeného korpusu mantinel z alobalu. Pak nakláněním polevu rozléváme rovnoměrně po celé ploše. Krok 5: Následně necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

TIP: Dokonalá čokoládová poleva

Zveřejněno 1. 4. 2011

Poznámka autorky srettka

Inspirace s menší vlastní úpravou z dortománie. Poleva je jemná, pružná a velmi chutná.

vynikající andělský perníkový korpus od bibinky:

http://www.toprecepty.cz/recept/3606-andelsky-nady...

na mřížkovou ozdobu využita patchworková pomůcka Diamant-nátlačná mřížka viz odkaz

http://www.dekordort.cz/product/patchwork-vytlacov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rElp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rElp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (86)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tahle poleva není tuhá, po zchladnutí na moučníku, zůstává měkká a dort se líp krájí.
Některé dorty hlavně s měkkým krémem, nebo šlehačkou navrchu, vyžadují jinou polevu, křupavou, tenkou a po zchlazení tuhou. Jde o to, správně si vybrat, jak má dort chutnat, jakou polevu potřebuje. Tuhle polevu dávám hlavně na Sacher, různé řezy, které mají být úhledně nakrájeny a podobně. Křupavé, tenké polevy jsou pro krájení utrpením, ale nedá se nic dělat.

Moc se omlouvám za komentář níže, patří k jinému receptu. Jinak tuto polevu doporučuji, je moc dobrá, dělám často :yes:

Supeeer, je skvělá :yes:

moc se mi líbí, povedla se a byla moc fajn:yes:

To je pecka! :-) Už nikdy neudělám jinou polevu!! Mňam.

Tak. . . konečně vyzkoušena a musím říct, že je opravdu skvělá. Blbec jsem se nepodívala na kelímek šlehačky, že má jen 200 ml a čokoláda na vaření, tak tam ty gramy nejsou vůbec (vzala jsem váhu a zvážila, bylo to 150 g). Takže obojího málo, ale musím říct, že na polití perníku od Bibinky to stačilo. Díky za skvělý recept! :yes::-K

ja tuto polevu robím už pár rokov a je super :yes::-p

Taky jsem měla problém s hustotou, pořád řídké!! :-//Tak jsem otočila poměr surovin a je to super!!! :-))

Musím se zastat Kunínské smetany, používám ji mimo jiné i na tuhle polevu a je vždycky perfektní. Nechávám ji chladnout asi 1-1,5h., když se nechá zchladnout moc, je už pak zase tuhá a nerozlije se, musí se rozetřít a jsou na ní vidět tahy.. Asi se musí prostě přesně dodržet ten postup..? Nevim, ale taky mám pár receptů, kde všichni píšou, jak jim to jde, a mě to prostě nejde:-D

nicky292: Kunínská smetana mi dělá vždycky takovýhle věci... já nevím čím to je, ale ani v polevách a ani v krémech mi smetana z kunína nefunguje, kupuji tu obyčejnou nejlevnější v lidlu a ta mi funguje... Te si smetanu sbírám z čerstvého mléka z farmy a ta je bezkonkurenční...

nicky292:tak to je fakt zvláštní:-/a kakao jsi nezapomněla? i ten sled ingrediencí? ona neztuhne úplně, jako klasická poleva z čokošky. jinak vážně nevím, čím to, že tě mrška takhle zlobí:-S

srettka:Kupuji smetanu kunín 30%, a hořkou čokoládu orion. Nyní je to dva dni, co je buchta v lednici a čokoláda má konzistenci jako hustší med...já opravdu nevím. Mohlo by mít na to vliv, že jsem smetanu třeba málo povařila?

nicky292:co jsi použila za čokoládu? nechala jsi to zchladnout? chladnutím to pěkně zahoustne.S jakou jsi použila smetanu? Zkus příště s vyšším podílem tuku, nejlépe 33%.
Pokud se ti poleva rozlila do stran, chce to zarovnat korpus do roviny, seříznout případné vyboulení, aby se poleva rozlila rovnoměrně. Na nerovném korpusu bude vždycky neposlušná a utíkat do stran:-)

nicky292:záleží na kvalitě kakaa a čokolády

Dělala jsem tuto polevu již podruhé a pokaždé se stejným efektem...:-(( i po vychladnutí je stále příliš tekutá a z prostředku korpusu mi steče všechna do krajů plechu, kde je korpus vždy nepatrně nižší než uprostřed. Vrstava uprostřed je pak téměř průsvitná.
Nevím, kde je chyba.

Tématické fráze:
čokoládová poleva se smetanou, cokoladova poleva ze smetany, cokoladova poleva ze slehacky, poleva ze šlehačky a čokolády, nejlepsi cokoladova poleva, poleva z hořké čokolády, poleva ze šlehačky, čokoládová poleva, tekutá čokoládová poleva, poleva z cokolady a smetany, čokoládová poleva z čokolády, mekka cokoladova poleva, čokoládová poleva na buchtu, čokoládová poleva měkká, poleva ze smetany a cokolady, čokoládová poleva z hořké čokolády, ganache poleva, poleva ze smetany, cokoladova poleva smetana, čokoládová poleva tekutá

Suroviny:
smetana ke šlehání, kakao hořké, čokoláda hořká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu