Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Housky (rohlíky), chlebíčková veka

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

martin1971

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 435 kJ /
2 494 kcal
Bílkoviny67,93 g
Tuky76,71 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 324 mg
Sodík 6,91 g
Sůl17,21 g
Sacharidy374,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do nádoby (sklo, porcelán - pokud ohříváme v mikrovlnce) dáme vodu a cukr a ohřejeme na cca 37°C (chladnější = droždí kyne pomalu, teplejší než cca 42 °C = kvasinky se zničí a nekynou vůbec). Optimální teplota je, když na ponořeném prstu cítím jemné teplo). Přidáme droždí a 2 KL hladké mouky a drátěnou metlou rozmícháme. Necháme stát. Krok 2: Do hnětací mísy (ne kovové) dáme mouky, krupici, sůl. Promícháme a dáme do mikrovlnky na cca 30 vteřin ohřát (teplota max 42 °C, ne více !). Přidáme rozdrcený Celaskon, promícháme. Vlijeme směs z bodu 1, přidáme olivový olej a majonézu. Hnětacím hákem připravíme těsto (cca 10-12 minut). Hotové těsto musí být homogenní, vláčné, nelepí se na hnětací nádobu (pokud se ještě kolem 8. minuty lepí, přisypte trochu mouky - 1 PL např., a nechte prohnětat, až se mouka vpracuje do těsta. Krok 3: Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte cca 30 minut kynout, ideálně v teple. Zapněte troubu na 170 °C. Krok 4: Z těsta vytvarujte 8 housek (nebo i více dle požadované velikosti, případně kousky těsta rozválejte na placku a srolujte do tvaru rohlíku, nebo je možno z každého kousku těsta udělat 3 válečky a uplést pletýnku ...). Vytvarované těsto dávejte na pekáč na pečicí papír.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. Krok 5: Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout. Krok 6: Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky. Krok 7: Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte. Krok 8: Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda. Krok 9: Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou - ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.

Zveřejněno 25. 11. 2016

Poznámka autora martin1971

Původní účel těchto housek je na burgery (recept zde: https://www.toprecepty.cz/recept/50663-burgery/ ), ale rodinka si je oblíbila k čemukoliv a kdykoliv,

K moukám - hladká je důležitá pro jemnou strukturu při kynutí, polohrubá a krupice zabrání, aby pečivo bylo mazlavé a bez struktury.

Celaskon - super pro strukturu těsta, ono lze i třeba ocet, ale ten z pečiva zavání a já to nerad. Ostatné si přečtěte na pečivu, co všechno obsahuje vitamín C (=kyselina L-Askorbová).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Housky (rohlíky), chlebíčková veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NoD6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Housky (rohlíky), chlebíčková veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NoD6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Domácí pečivo mám moc ráda. S trochu jiným postupem, ale každý dělá , jak je zvyklý:-)
Jen k tvému bodu č.8 - spodní kůrka se přeci nevytvoří jen tím, že pečivo dáš chládnout na mřížku. Pečivo má křupavou spodní kůrku už utvořenou z trouby, pečením, a chladne na mřížce proto, aby odspodu větralo, nezapařilo se nezvllho.

cathleen: To jsem měl na mysli :)

martin1971: promiň, nerozumím, cos měl na mysli?

Tématické fráze:
recept na chlebíčkovou veku, recept na domácí chlebíčkovou veku, chlebíčková veka recepty, chlebíčková veka recept, chlebickova veka, celozrnná veka, veka z polohrube mouky, chlebíčkové veky, domácí chlebičková veka, domácí veky z polohrubé mouky, jak ohřát pečivo v mikrovlnce, veka z majonézy, domácí celozrnná veka, veka chlebickova, recepty na chlebickovou veku, výroba domácí chlebíčkové veky, recept chlebíčková veka, výroba chlebíčkové veky, jak na chlebíčkovou veku domácí, domaci veka z polohrubé mouky

Suroviny:
mouka hladká pšeničná, mouka polohrubá pšeničná, krupice pšeničná, sůl, celaskon, voda, cukr, droždí, olej olivový, majonéza, vejce, sůl hrubozrnná

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu