Burgery

martin1971 Kuchař:

Doba přípravy: 60 minut + odležení 4-6 porcí Hovězí maso 1 názor

21

Suroviny

Masová směs:
1 kg hovězího masa - plece nebo krku
2 KL soli
2 PL sójové omáčky Heinz
1 KL worcestrové omáčky Heinz
pepř černý, čerstvě mletý, např. mlýnek Kotányi
olej na potření
Ostatní:
burgerové housky (viz recept v poznámce)
ledový salát
rajče
majonéza
případně feferonka na ozdobení
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso odblaníme, případný tuk je možno ponechat, na jemno umeleme na masovém strojku a dáme do přiměřené misky pro další zpracování.

  2. Do mletého masa přidáme sůl, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku a pepř (množství pepře dle chuti, já dávám cca 3-4 otočky mlýnkem nahrubo) a rukama propracujeme (cca 5 minut). Vznikne víceméně nelepivá, tuhá kompaktní hmota. V misce upěchujeme, překryjeme mikrotenovou nebo potravinářskou folií a necháme v lednici odležet alespoň 1-2 hodiny, osobně nechávám do druhého dne.

  3. Z PET lahve vyřízneme kolečko/a o výšce cca 2,5 cm (palec). Připravíme prkénko, na které položíme kolečko/a z PETek a do koleček pěchujeme připravenou masovou směs. Poté opatrně odstraníme PET kolečko (pomáhám si příborovým nožem) a ostrým nožem oddělíme vytvarovaný burger od prkénka. Potřeme ze všech stran olejem.

  4. Burgery pečeme zprudka na rozpálené pánvi (ideálně s nepřilnavým povrchem) cca 90 vteřin po každé straně (tj. 90+90 vteřin). Delší pečení bude mít za následek uvolňování a vytékání šťávy a burger bude vysušený a nedobrý. Dáme odpočinout na připravený teplý talíř cca na 5 minut.

  5. Rozkrojíme připravené burgerové housky (viz můj recept - odkaz v poznámce), vložíme list ledového salátu, na něj položíme opečené maso, potřeme lehce majonézou, navrch položíme plátek rajčete a přiklopíme vrchním dílem housky.

  6. Tip 1: Milé burgery někdy skončí na talíři s tatarkou a opečenými brambory.
    Tip 2: Do housky (já dávám na rajče) je dobrá rozdrcená čerstvá chilli feferonka s kapkou oleje (pálivé).

Poznámka

Recept na burgerové housky zde: https://www.toprecepty.cz/recept/50586-housky-rohl...

K masu - nikdy nekupuju mleté maso, je tam kdoví co a dobré jídlo vyžaduje kvalitní čerstvé suroviny, navíc přemíra tuku může způsobit nekompaktnost masové směsi. V receptu opravdu není ani mouka ani strouhanka, to do burgeru nepatří, burger není sekaná a kvalitní maso je dobré i samo o sobě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Burgery

  • mirca75 mirca75

    Hovězí jsem použila plec a v přípravě masa postupovala dle receptu. Maso zůstalo šťavnaté a dobré.

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: burgery recept recept na burgery burgery recepty burgerove housky burger recept recepty na burgery housky na burgery houska na burger recept omacka na burgery recepty burgery recept burgery omáčka na burger recept omáčka do burgeru burger doba peceni masové burgery zdravé housky na burgery burger recepty cz omacky na burgery burgry tecept burgery z mletého masa recept

Zapomněl/a jsem heslo