Věnečky s vanilkovým krémem

martin1971 Kuchař: martin1971

Doba přípravy: 120 minut 25 ks Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 5 názorů

Suroviny

Odpalované těsto:
250 ml vody
100 ml řepkového oleje
špetka soli
200 g polohrubé mouky
5 celých vajec
Náplň:
650 ml polotučného mléka
1 vanilkový puding v prášku (např. Amylon ... )
50 g hrubé mouky
3-4 PL cukru krystal
100 g másla
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 250 °C.
    Těsto: uvedeme do varu vodu se solí a olejem, přisypeme mouku a vaříme za stálého důkladného míchání (vznikne konzistence mastné moučné hroudy, takže spíš než mícháním bych to nazval přehazováním a trháním obsahu) asi 10 minut. Doporučuji dělat na nádobí s nepřilnavým povrchem. Odstavíme z plynu a dáme chladnout.

  2. Do zchladlého základu těsta z kroku 1 (max. teplota 30 st. C, raději chladnější, má to tuhou konzistenci) vyklepneme 5 celých vajec a šlehačem (či v robotu s metlou na polotuhá těsta, ne hákem) vypracujeme hladké těsto (cca 5 -10 min, konzistence je tužší, silně lepivá, jsou patrné drobné krupičky mouky).

  3. Cukrářským pytlíkem (pevným, igelitový či mikrotenový pytlík se trhá, používám Tescoma pytlík se širokou silikonovou hubicí, proříznutí na konci jsem dořízl až k okraji hubice) se širokou zubatou hubicí tvarujeme na pekáč s pečícím papírem kolečka o průměru cca 5-6 cm.

  4. Pečeme v předem předehřáté troubě na 250 °C (troubu zapínám už před přípravou základu těsta) po dobu 12-13 minut, těsto musí být na povrchu světle začervenalé. Během pečení se nesmí otevírat trouba, jinak se kouzlo odpalovaného těsta ztratí (nedostaví).

  5. Věnečky za tepla rozkrojíme, nejlépe zubatým nožem na pečivo.

  6. Krém: mléko, cukr, puding a mouku dáme do hrnce, důkladně rozmícháme a za stálého intenzivního míchání (ideálně drátěnou metlou) přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Odstavíme z plynu a dáme chladnout. Necháme vedle povolit 100 g másla.

  7. Do chladného (cca 25 °C) základu krému přidáme povolené máslo a šlehačem vypracujeme homogenní hladkou hmotu (cca 5 min).

  8. Rozpůlené věnečky plníme přiměřeně krémem cukrářským pytlíkem se zubatou hubicí a zaklopíme horní částí.

  9. Tip1: Na krém před přiklopením můžete jiným pytlíkem s úzkou hubicí dát jahodový nebo malinový, ostružinový ...džem (ty posledně jmenované verze bez peciček ).
    Tip 2: Na krém před přiklopením můžete jiným pytlíkem se střední hubicí dát neslazenou šlehačku se ztužovačem (nebo při okamžité spotřebě i bez ztužovače).
    Tip 3: Před podáváním můžete věnečky pocukrovat (ne moc brzo, cukr pak zvlhne a vypadá to blbě).
    Tip 4: 3 PL cukru nechat mírně zkaramelizovat (jen lehounce nažloutlý karamel), přilít cca 100 ml vody a po spojení vody a karamelu a zchladnutí všlehat cca 100 g (80-200 dle konzistence) moučkového cukru (výsledná konzistence je hustá bílá hmota s jemnými krystalky cukru), tím potíráme hotové věnečky.

Poznámka

Po pročtení mnoha receptů jsem došel k tomuto receptu. Asi nejvíce je podobný tomuto: https://www.toprecepty.cz/recept/31648-moje-domaci...

V těstu používám jiný tuk, náplň je kombinací více receptů, hrubá mouka je v krému nepřekonatelná a dává mu skvělou strukturu a chuť. Konečně bylo mým úmyslem recept odtučnit - je zde o 150 g másla méně. Přidávám tipy na další "zdokonalení".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Věnečky s vanilkovým krémem

  • martin1971 martin1971(autor receptu)

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    martin1971: fuuuha....raz to teda vyskusam robotom aj ja naraz....ale skusim to najprv len s minimom vajicok;-)

    Odpovědět

  • martin1971 martin1971(autor receptu)

    vybusna: Jj, mate pravdu, postupne je tam navic. Do zakladu testa vyklepnu 5 vajec najednou a robotem vypracuju hladke testo. :-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Neviem ci je to jazykovym nedorozumenim, ale chcem si objasnit technologiu bodu cislo 3. Pise sa , ze sa postupne vklepne 5 vajec. co je z mojho hladiska spravne. Akurat, ze medzi postupnym vklepavanim vajec..kazde jedno najprv zaslaham na hladko do cesta a az potom pridam dalsie. Cize ano, davam ich postupne ale postupne ich aj po jednom zaslahuvam. V postupe pri tomto rcp som pochopila ja, ze tie vajcia vklepnete a zaslahate naraz.
    Naozaj ich zaslahavate naraz, alebo jeden po druhom?
    Ide o to, ze je to postup overeny praxou (zaslahavat postupne), ale je fakt, ze takto sa to zauzivalo v dobe, ked roboty neexistovali a zaslahavalo sa rucne a vtedy ta slahacia sila nie je taka silna ako motorova. Naozaj by som to chcela vediet, kupila som si robot a pokial mate skusenost pozitivnu, rada sa necham inspirovat.
    btw....ked peciem veternicky, davam do truby hrncek s vodou

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Nechcete se před Vánocemi zastavit? No...,že bychom pekli spolu:-8, bych si ráda toto těsto oživila v paměti. Naposledy jsem ho tvořila s babičkou,... a to jsem byla hodně mladá:-):-K

    Odpovědět

Tématické fráze: věnecky s vanilkovým kremem věnecky s krémem recept na venecky s kremem věnečky s olejem tescoma recepty trubičky řezy z odpalovaného těsta tescoma vanilkovy krem na venecky top recepty věnečky s olejem věnečky se vanilkovým krémem věnečky plněné pudinkem recept na věnečky s olejem věnečky s vanilkovym pudinkem tescoma trubicky s krémem základ na krém mléko+ polohrubá mouka vanilkový máslovym krémem pečení věnečku v plynové troubě - rady jaka mouka se dava do vanilkoveho kremu slehani kremu do venecku dát do krému na věnečky slehačku? věnečky a vanilkovým krémem

Zapomněl/a jsem heslo