Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 645 kJ / 2 066 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,96 g |
Tuky | 164,34 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 584 mg |
Sodík | 340 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 15,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ryby vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme hlavy. Větší ryby naporcujeme.
Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství.
Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí.
Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly.
V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet.
V soli odležené ryby propereme ve studené vodě. Krok 2: Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody.
Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny.
Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti. Krok 3: Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě.
Nyní začne největší ,,piplačka". Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti.
Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout. Krok 4: Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké.
Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme , aby maso neobsahovalo moc vody.
Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa. Krok 5: Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření.
Nálev necháme vychladnout.
Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev. Krok 6: Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet. Krok 7: Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu.
Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí.
Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť.
K tomu čerstvé rohlíky.......
Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství.
Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí.
Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly.
V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet.
V soli odležené ryby propereme ve studené vodě. Krok 2: Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody.
Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny.
Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti. Krok 3: Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě.
Nyní začne největší ,,piplačka". Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti.
Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout. Krok 4: Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké.
Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme , aby maso neobsahovalo moc vody.
Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa. Krok 5: Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření.
Nálev necháme vychladnout.
Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev. Krok 6: Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet. Krok 7: Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu.
Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí.
Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť.
K tomu čerstvé rohlíky.......
Zveřejněno 4. 12. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Základní rybí salát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pR9
Moje poznámka
Základní rybí salát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pR9
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 7 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 8 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 9 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 10 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 12 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 13 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 13 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 14 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 14 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 14 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 15 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 16 hodinami
Tématické fráze:
rybi salat,
rybi salát recept,
recept na rybí salát,
ryby salat,
jak udělat rybí salát,
rybí saláty,
domácí rybí salát z cejnů,
rybísalat,
nálev na rybí salát,
rybí salát z cejnů,
recepty rybí saláty,
rybí salát recept s majonézou,
recept rybi salat,
rybi salat recepty,
domácí rybí salát z cejna,
rybí salát s majonézou,
domácí rybí salát,
rybí salát s jogurtem,
recepty na rybí salát z cejnů,
recepty na rybí salát
Suroviny:
cejn,
sůl,
ocet,
cibule,
olej,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
koření na ryby,
voda
Komentáře (5)