Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 645 kJ / 2 066 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,96 g |
Tuky | 164,34 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 584 mg |
Sodík | 340 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 15,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ryby vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme hlavy. Větší ryby naporcujeme.
Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství.
Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí.
Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly.
V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet.
V soli odležené ryby propereme ve studené vodě. Krok 2: Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody.
Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny.
Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti. Krok 3: Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě.
Nyní začne největší ,,piplačka". Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti.
Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout. Krok 4: Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké.
Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme , aby maso neobsahovalo moc vody.
Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa. Krok 5: Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření.
Nálev necháme vychladnout.
Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev. Krok 6: Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet. Krok 7: Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu.
Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí.
Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť.
K tomu čerstvé rohlíky.......
Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství.
Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí.
Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly.
V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet.
V soli odležené ryby propereme ve studené vodě. Krok 2: Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody.
Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny.
Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti. Krok 3: Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě.
Nyní začne největší ,,piplačka". Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti.
Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout. Krok 4: Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké.
Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme , aby maso neobsahovalo moc vody.
Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa. Krok 5: Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření.
Nálev necháme vychladnout.
Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev. Krok 6: Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet. Krok 7: Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu.
Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí.
Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť.
K tomu čerstvé rohlíky.......
Zveřejněno 4. 12. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Základní rybí salát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pR9
Moje poznámka
Základní rybí salát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pR9
Nejnovější recepty
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 3 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 4 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno před 12 hodinami
Jemné bramborové knedlíky se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Škvarková" pomazánka z pohanky
janatka před 3 minutami
Vepřové kostky po srbsku
Zuzkapumanek před 22 minutami
Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou
Fitulka před 1 hodinou
Sýrová roláda
Fitulka před 1 hodinou
Cuketová pomazánka nejen na topinky
Fitulka před 1 hodinou
Tyrolské knedlíky s červeným zelím
Wikki před 3 hodinami
Ostružinový koláč s kardamonem
Bonega před 3 hodinami
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 13 hodinami
Tématické fráze:
rybi salat,
rybi salát recept,
recept na rybí salát,
ryby salat,
jak udělat rybí salát,
rybí saláty,
domácí rybí salát z cejnů,
rybísalat,
nálev na rybí salát,
rybí salát z cejnů,
recepty rybí saláty,
rybí salát recept s majonézou,
recept rybi salat,
rybi salat recepty,
domácí rybí salát z cejna,
rybí salát s majonézou,
domácí rybí salát,
rybí salát s jogurtem,
recepty na rybí salát z cejnů,
recepty na rybí salát
Suroviny:
cejn,
sůl,
ocet,
cibule,
olej,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
koření na ryby,
voda
Komentáře (5)