Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 896 kJ / 2 843 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,23 g |
Tuky | 112,80 g |
Vláknina | 18,56 g |
Cholesterol | 70 mg |
Sodík | 361 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 376,53 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu celozrnnou mouku smícháme s vodou a necháme půl hodiny odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme. Krok 2: Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny – jako když děláme plundrové (překládané) těsto.
Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice. Krok 3: Po těchto posledních 30 minutách kynutí těsto vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1-1,5 cm vysoký a urovnáme na něj do dvou řad náplň podle fotografie. Krok 4: Těsto mezi náplněmi potřeme rozšlehaným vejcem. Jednu stranu plátu překlopíme přes náplń a stejně tak překlopíme i druhou stranu plátu přes druhou náplň. Krok 5: Těsto středem rozřízneme na dvě nohy závinu a spoje k sobě přimáčkneme, třeba vidličkou.
Záviny přendáme na plech, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210°C/asi 25-30 minut – každá trouba ale peče maličko jinak).
Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme. Krok 2: Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny – jako když děláme plundrové (překládané) těsto.
Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice. Krok 3: Po těchto posledních 30 minutách kynutí těsto vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1-1,5 cm vysoký a urovnáme na něj do dvou řad náplň podle fotografie. Krok 4: Těsto mezi náplněmi potřeme rozšlehaným vejcem. Jednu stranu plátu překlopíme přes náplń a stejně tak překlopíme i druhou stranu plátu přes druhou náplň. Krok 5: Těsto středem rozřízneme na dvě nohy závinu a spoje k sobě přimáčkneme, třeba vidličkou.
Záviny přendáme na plech, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210°C/asi 25-30 minut – každá trouba ale peče maličko jinak).
Zveřejněno 21. 12. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvarkový plundrový závin s hruškovo – perníkovou náplní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kWwr
Moje poznámka
Škvarkový plundrový závin s hruškovo – perníkovou náplní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kWwr
Nejnovější recepty
Kuličky ze salsiccie se špenátovou rýží
Přidáno před 1 hodinou
Lehká cuketová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Zavařené houby v láku
Přidáno před 14 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
janika491968 před 41 minutami
Dvacetiminutový švestkový koláč
olivka před 1 hodinou
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 12 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 12 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 13 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 14 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 14 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 14 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 16 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 17 hodinami
Tématické fráze:
škvarkový závin,
perníkový závin
Suroviny:
voda,
olej,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
mouka celozrnná,
droždí,
škvarky,
povidla hrušková,
šťáva citronová,
perníčky,
ořechy mleté
Komentáře (7)