Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 569 kJ / 3 004 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,25 g |
Tuky | 133,18 g |
Vláknina | 16,44 g |
Cholesterol | 383 mg |
Sodík | 4,81 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 381,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout.
(Vody dáme nejprve asi 220 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale spíš pevné, než měkounké.) Krok 2: Přidáme zbytek surovin a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice. Krok 3: Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování. Krok 4: Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.
Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo celým kmínem a hrubozrnnou solí a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).
(Vody dáme nejprve asi 220 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale spíš pevné, než měkounké.) Krok 2: Přidáme zbytek surovin a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice. Krok 3: Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování. Krok 4: Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.
Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo celým kmínem a hrubozrnnou solí a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).
Zveřejněno 18. 7. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chřupáčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rG7B
Moje poznámka
Chřupáčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rG7B
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 35 minutami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 11 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 15 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 19 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 42 minutami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 43 minutami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 13 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 14 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 15 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 15 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 16 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 16 hodinami
Tématické fráze:
houstičky s olivami a rajčaty,
jak na chrupave rohlíky recept,
chřupavé rohlíky recept,
domácí rohlíky chřupavé recept,
chřupavé rohlíčky,
recept na chřupavé rohlíky,
chřupavé houstičky,
bagety s olivami a sušenými rajčaty bez kvásku,
jak rozválet veku
Suroviny:
voda,
cukr,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
droždí,
máslo,
mouka hladká,
mouka,
vejce,
mák,
kmín celý,
sůl hrubá
Komentáře (5)