Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 903 kJ / 1 889 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 59,85 g |
Tuky | 10,20 g |
Vláknina | 18,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 380,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme pracovat v teple místnosti asi 12 hodin.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a dobře vymísíme řídké těsto. Hned poté ho vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymaštěné mísy.
Krok 3: V průběhu dalších 2-3 hodin těsto překládáme každých 30-40 minut – na prsty, pomaštěné olejem se nelepí a pracuje se s ním dobře.
Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin (viz foto těsta v míse). Opatrně ho „vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout. Krok 4: Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety po kratším dokynutí hned upéct. Krok 5: Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně dlaždice, na které budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody.
Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátou dlaždici. Krok 6: Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku.
Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25-30 minut.
Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin (viz foto těsta v míse). Opatrně ho „vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout. Krok 4: Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety po kratším dokynutí hned upéct. Krok 5: Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně dlaždice, na které budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody.
Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátou dlaždici. Krok 6: Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku.
Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25-30 minut.
Zveřejněno 6. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskové kořenové bagety
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zDvq
Moje poznámka
Kváskové kořenové bagety
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zDvq
Nejnovější recepty
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Okurková limonáda
Přidáno před 8 hodinami
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno 25. 7. 2025 13:00:02
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno 24. 7. 2025 18:15:02
Sendvič „Vegetariánská bomba“
Přidáno 24. 7. 2025 16:04:57
Ciabatta bez hnětení
Přidáno 24. 7. 2025 14:59:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Niva v bramboráku
kimlo před 25 minutami
Plovdivské maso
poirotka před 50 minutami
Nejlepší bublanina
skapaju před 1 hodinou
Pekingská polévka
Rasice před 1 hodinou
Zapečené brambory s masem a se smetanou
paprika1000 před 2 hodinami
Babiččina kulajda
Ivyjg před 2 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Listicka129 před 2 hodinami
Cukeťák na plechu
kaci.h@seznam.cz před 2 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 3 hodinami
Plecko ve slaninové omáčce
suneno před 3 hodinami
Tématické fráze:
kváskové bagety,
kvaskova bageta,
bagety z kvásku,
kvásková bageta recept,
bageta z žitného kvásku,
bageta z kvásku,
korenova bageta,
bagety z žitného kvásku,
bagety recept,
kváskové bagetky,
recept na kváskové bagety,
kváskové recepty,
kvaskoveho bagety,
bageta recept,
kvaskové bagety recept,
korenove bagety,
recept na bagety,
recept na kváskovou bagetu,
bageta kvásková,
kvásková bagetka
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (14)
Ešte sú teplé, vidno to aj na reze, ale nedá sa im odolať, pridávam fotky. Mala som ich nechať viac nakvasiť, ale zas ma tlačil čas. Chválim ja aj p. domáci.
No ale uvidím, aká bude reakcia, ak chlieb nakrojím.😀
Děkuji za pochvalu i krásnou fotku
Bagety jsou úžasné - jako všechny Tvé recepty