Hanácké hertepláky
Bramborové placky s mákem nebo povidly, které vám svojí chutí a vůní připomenou dětství a kuchyň našich babiček. To jsou hanácké hertepláky, za dřívějších časů připravované na kamnech. Dnes si vystačíte s litinovou pánví nebo plotýnkou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 527 kJ / 2 516 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 70,00 g |
| Tuky | 6,00 g |
| Vláknina | 37,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 70 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 527,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hanácké hertepláky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5QoB
Moje poznámka
Hanácké hertepláky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5QoB
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 3 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 2 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 3 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 5 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 6 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 8 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 8 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 9 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 9 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 9 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 9 hodinami
Tématické fráze:
hanácká kuchyně,
hanácké recepty,
hanácké speciality,
hanácke jidlo,
hanácká jídla,
hanácká specialita,
hertepláky s mákem,
hanácké brambory,
recepty hanácké kuchyně,
hánácké jídla,
hanácká kuchyně recepty,
bramborové ertepláky,
ertepláky s mákem,
andrea lišková dorty,
hanacke lokse,
hanácké net,
bramborové placky s povidly,
herteplaky z makem,
hanácké hartepláky,
hanacke placky
Suroviny:
brambory,
mouka polohrubá,
sůl,
mák mletý,
cukr moučkový,
povidla švestková,
máslo
Komentáře (49)
JEDINÉ, CO MI NESEDÍ JE TEN NÁZEV. HERTEPLÁKY SE ŘÍKÁVALO U NÁS DOMA NA BRNĚNSKU. NYNÍ BYDLÍM NA HANÉ.
TADY VŠICHNI BRAMBORŮM ŘÍKAJÍ JABKA. HERTELE ANI ERTEPLE NEZNAJÍ. a OPRAVHOVÝM JABKŮM SE TADY ŘÍKÁ STROMOVÁ JABKA, ZKRÁCENĚ JEN STROMOVÁ. TAKŽE HERTEPLÁKY NEMOHOU BÝT Z HANÉ
ertepláky nám chystala babička ve Chválkovicích,
měla jich v troubě nachystaných tak 30 ks. Tak tenký placky jsem nikdy nedokázal rozválet. Před chvílí jsem dopekl čerstvou dávku a synátor (10 let) mi je doslova ukradl pod rukama ...
V nadpise je "hertepláky", což mě upoutalo, Vy píšete "ertepláky"?? Pocházím z Olomouce venkova a bramborům jsme běžně říkali "erteple". Pravdou je, že je jedno, jak se to pojmenuje, názvů je mnoho dle krajů, ale dávám Vám za pravdu, že jsou výborné. Babička měla ještě staré obrovské kachláky a vše, co udělala (měla 8 dětí) stálo za to, včetně placek z erteplí.