Štědrovečerní a velikonoční tabule 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Inspiraci na přípravu sváteční tabule najdete ve fotografiích tohoto "receptu". Přidejte své fotografie, tradice a podělte se s ostatními kuchaři o své zvyklosti, oblíbené sváteční pokrmy a způsoby slavnostního stolování.
Postup přípravy
Zveřejněno 12. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štědrovečerní a velikonoční tabule 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O49Q
Moje poznámka
Štědrovečerní a velikonoční tabule 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O49Q
Nejnovější recepty
Kuřecí závin à la kebab
Přidáno před 9 hodinami
Linecký koláč s cuketou
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno 4. 7. 2025 09:01
Meruňková buchta s drobenkou
Přidáno 3. 7. 2025 13:01
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vdolky naší holky
Martina S. před 15 minutami
Květákové placičky
Linova před 24 minutami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 53 minutami
Uzené pečené koleno
Vladka16 před 53 minutami
Rychlé tvarohové knedlíky
Janina007 před 1 hodinou
Hamburgerové bulky
Ajfel před 1 hodinou
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
smyslnaorchidej před 1 hodinou
Falešný španělský ptáček
hlavek.lukas před 1 hodinou
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
1anoli1 před 2 hodinami
Letní moučník
Marcela0123 před 2 hodinami
Suroviny:
Komentáře (249)
Chodim sem pro inspirace denne a at si zvolim co zvolim ,vzdy je to moc dobre.
Tak na zdravi v tom roce 2022
Dokonce i talíře a mísy mají stejný dekor, tedy pokud dobře vidím ! Velice krásné a vkusné! Moc děkuji Srettce, že si dala práci a přidala sem fotečku ! Stravníci to určitě ocenili a u takového stolu, se jim dobře papalo!
Vinšuju vám v tyto Svátky vánoční, abychom si od Pána Boha vyžádali předně zdraví, pokoj svatý a po smrti království nebeské.
A odpovídá se: co přejete vy nám, ať se stane i Vám.
Všem přeju krásné a klidné Vánoce. Po tomto roce a po tom minulém, je opravdu potřebujeme !
Na druhou stranu - oplatky jsou chuťově neutrální, tak proč ne. Akorát žasnu nad vynalézavostí
Krásnější Nový rok, jako byl ten minulý ! Nervy ze železobetonu, do příštího roku! A mám vážný návrh, ten minulý rok, zcela a bez náhrady zrušit !
Možná bychom to daly dohromady , každá něco
vsem za pomoc, udelam jiny.
Jedině si udělělej karamel a ozdobení poháru už snadno zvládneš, dobrý recept na karamel je myslím v Kuchařce pro dceru:
https://www.kucharkaprodceru.cz/karamelova-omacka/
Jsou určitě podobné recepty i tady na Topkách, to už jsem nehledala, to si snadno najdeš sama a vybereš si podle svých představ. Moc tě zdravím!
I přes "Poznámka od kuchařky" pod receptem se domnívám, že toto do komentářů nepatří...
tejaja a magdalenka: Gabo Zelenaje si také moc dobře pamatuji, ale pan Mašlonka (křestní jméno už nevím, byla jsem opravdu malá, bylo to někdy pár roků po válce), byl jeho předchůdce a byl to snad ještě větší talent na rychlou mluvu, nežli Gabo Zelenaj, a to už je co říct!
www.kucharkaprodceru.cz/domaci-veka/?utm_source=E-mailov%C3%BD+klub+Kucha%C5%99ky+pro+dceru&utm_campaign=6aa2ce9ca5-EK_KPD_275_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_9af21c0b17-6aa2ce9ca5-177326801&mc_cid=6aa2ce9ca5&mc_eid=88665c972b
Já myslím, že pahrebu máme, pokud má můj překladač pravdu!
(A vy v Čechách zas nemáte "pahrebu"!
Domácí sendviče - veky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,5https://en.wikipedia.org/wiki/Sandwich
http://www.maskrtnica.cz/toastovy-chleb-bez-hneten...
Tohle není soutěž, kdo více a dráže ! Tohle je myšleno, jako dokument doby a teď zvláště! Když se psal rok 2019 a stránku jsem zakládala a chtěla ji, jako dokument doby, nikdo netušil, jaká pohroma v podobě pandemie, na nás číhá. I to se projeví na stravování, slavení svátků, sešlostí a oslav!
Podívej na můj stůl , taky něco chybí, manžel nebyl na lovu! Každý rok jsme měli k večeři polévku z bažanta a teď nic!
Není to tak úplně vánoční, ale dost naléhavé:
Svatý Václave,
volá tě tvůj lid.
Dej své zemi požehnání
vrať svým dětem klid.
Všem přeji krásné Vánoce, zdraví, štěstí a nervy z ocele ! Nikdo totiž neví, co nás ještě čeká!
A opravdu, jak praví K.J. Erben, zítra je už Štědrý den! Tak si ho nachystejte podle tradic nebo i po novu a připravte foťáky, abyste zdokumentovali pro sebe i pro ty budoucí, jak to bylo v roce 2020!
Moc vás všechny z Topek, kuchařinky, kuchaře, moderátorky, které mají s námi někdy plno práce a celé vedení i s administrátory zdravím a přeji každému z vás moc krásné vánoce prožité v radosti, pohodě a ve zdraví!
Jinak byla fantastická, ta od Cathlen, ale zapomněla jsem ji o minutku dýl v troubě!
MIKULÁŠSKÉ ŠPEJLE - z časopisu KVĚTY
Potřebujeme: Sušené ovoce - datle, fíky, suš. meruňky, suš. švestky bez pecek, kand. třešně, hrušky, ananas apod., špejle a čokoláda na vaření.
Ovoce napícháme na špejli a můžeme (ale nemusíme) protáhnout v rozehřáté čokoládě.
Dobrou chuť dětem i dospělým a zkuste přidat fotku připravené nadílky pro vaše děti a vnoučata!
O SV. MIKULÁŠI
Málokterý patron je opředen tolika legendami, jako sv. Mikuláš, jehož tradiční osobnost požívá skutečně obliby v celém světě. V Anglii je jeho postava nerozlučně spojena se svátky anglických vánoc, ale také v jiných zemích zahajuje tento světec sváteční tažení vánočního míru.
Tajemství, obklopující tohoto svatého dobroděje, se začala spřádat před šestnácti stoletími. Mikuláš se narodil v Pataře, v maloasijské provincii Lycii, a byl biskupem v Miře. Všeobecnou pozornost k sobě obrátil mocným odporem proti Ariánům na nicarejském koncilu. Když zemřel, pohřbili jej jako každého jiného chudého kněze. Pohřbili jej v katedrále v Miře, ale již v hodině jeho pohřbu se začaly rodit legendy a šířit po celém světě.
Dobrodružné historky kolem postavy velkého kněze se pak rozrůstaly do takové šíře, že by vyplnily knihu. A do takové hloubky, že našly ohlas i v Římě. Mikuláš byl prohlášen za světce. Roku 1087 byly kosti biskupa Mikuláše vyzvednuty z hrobky v mirské katedrále a v slavnostním průvodu dopraveny do chrámu San Nicola v Bari v Itálii, kde jsou od té doby uloženy. Každoročně zde obklopuje posmrtnou schránku světce tisíce poutníků.
Některé historky o sv. Mikuláši jsou i hrůzostrašné, ba morbidní, Jako tato opsaná z časopisu Spirit:
Ač to zní neuvěřitelně, byl to vrah, kdo poprvé zpopularizoval moc velkého světce. Jeden hostinský totiž potřeboval narychlo naložené maso, i zabil tři malá dítka a jejich rozčtvrcená těla naložil do sudu se solí. Rodiče, zneklidnění ztrátou dětí, běželi ke knězi v Miře a Mikuláš je vedl, osvícen zázračným poznáním, do blízkosti místa, kde děti zmizely. Sousedé potvrdili, že je tu nedávno ještě viděli. I kráčel kněz rovnou k sudu v hostinci a žádal, aby byl otevřen. A nad otevřeným sudem se svatý muž začal modlit. Modlil se dlouho a vroucně, až pojednou vyšly ze sudu ztracené děti, zdravé a čilé... To je legenda, která stvořila ze sv. Mikuláše ochránce a přítele všech dětí.
Opsáno ze Spiritu 1997.
*Sv. Mikuláš je také patronem obchodníků.
https://www.semag.cz/produkty/zakusek-indian-penov...
Jo, teď to jde. Jestli je to ono, tak už si zadej do vyhledávače název "Indián pěnový" a naběhnou i recepty
INDIÁN PĚNOVÝ - jahodová bílková náplň na piškoto...
Myslíš tenhle?
No a nemyslíte to co se dělává na velikonoce a říkají tomu Kuřátka?
To je ale hnusná pohádka, ani žádnou zápletku, ani žádné nástrahy
Ahojky!!!
ADVENT
Vánočním svátkům předchází čtyřtýdenní doba adventní. Začíná nedělí nejbližší 30. listopadu (před tímto datem). Advent by měl vést k celkovému zklidnění, utišení a rozjímání, měli bychom dodržovat půst nebo aspoň střídmost v jídle. V katolických kostelích i v domácnostech se objevují adventní věnce se čtyřmi svíčkami. Každý týden se zapaluje jedna nová. Adventní doba končí večer 24. prosince. Během adventu bychom se měli vystříhat záludných a nenávistných činů více, než jindy a také zlobných myšlenek.
RAJČATOVÁ ADVENTNÍ POLÉVKA - časopis KVĚTY (hodně staré číslo)
400 g rajčat, 1 mrkev, 1 petržel, 1 malý celer, 2 lžíce hrášku, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, pažitka a 80 g barevných těstovin.
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na kousky a na oleji podusíme. Přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, utřený česnek, sůl, pepř a uvaříme. Před dokončením zavaříme těstoviny a nakonec přidáme pažitku na ozdobu.
Bude to fajn, když stálé i nové přispěvatelky své pečící plány " odtajní"!
Letos to bude o něčem jiném, možná malý dokument doby pandemie, komentáře a postřehy, se taky velice cení. Prosím označit všechny fotky rokem, aby bylo jasné, jak šel čas. Jen doufám, že příští rok, už nebude tento komentář platný a ta "potfora covidí" zmizí v propadlišti dějin.
*Poslední velikonoční neděli se říká Boží hod velikonoční, protože končil půst.
*O Velikonočním pondělí se dodržuje starý zvyk chození na pomlázku.
Pomlázka (nářečně také tatar) se plete z vrbového proutí.
*Koledníkům se dávají kraslice, což jsou obarvená nebo malovaná vařená
vejce. Název kraslice vznikl podle červené - staroslovansky
krásné barvy.
*Dalším roztomilým velikonočním zvykem je obléknout si na Velikonoční
neděli něco nového, kdo tak neučiní, pokaká ho beránek.
BARVENÍ VAJEC PŘÍRODNÍMI BARVIVY
Většina surovin se najde doma ve spíži.
K sytě oranžovému zabarvení použijeme mrkev, hodí se rovněž slupky z červené cibule, které vaříme spolu s vejci ve vodě s octem nebo solí.
Žlutě vajíčka obarví odvar z kmínu nebo lipového květu nebo použijeme trochu šafránu.
Tmavohnědý odstín docílíme dubovou kůrou nebo dubovým listím či cibulovými slupkami.
Zlatohnědou barvu docílíme vařením vajec v cibulových slupkách nebo v odvaru z žitné kávy.
Z naklíčeného obilí je světlezelená barva, zelenou dosáhneme také z kopřiv nebo špenátu.
Z červeného zelí modrofialovou, z červené řepy růžovou až červenou, hnědé odstíny ze silného čaje.
Pro žádaný odstín barvy je třeba mít o něco silnější rostlinný vývar. Barvy je možné i navzájem míchat.
Vejce též zdobíme batikováním včelím voskem a následným obarvením zvolenou barvou (studenou).
Vněkterých krajích se vajíčka zdobí slámou (nejlepší je žitná nebo ječná. Slaměné motivy vyniknou nejlépe na tmavém podkladě.
Aby barva na vejcích dobře držela, musíme každé vejce před barvením omýt v teplé octové vodě a dobře osušit. Obarvená vejce odkládáme na hadřík a otáčíme jím, dokud neoschne.
BARVENÍ LÁTEK - některé barvy je možné použít i k obarvení vajíček.
Barvy se získávají ze stromů, rostlin, živočichů... Třeba černá se získává z olšové kůry nebo duběnek, hnědá z cibulových slupek, dubové kůry nebo šišek, zelená z listů černého bezu nebo špenátu, červená z červené řípy, višně nebo moruše, modrá z ostružin, bezinek, chrpy nebo červeného zelí, žlutá z lipových květů a listů, rebarborového kořene nebo kari, oranžová ze šafránu nebo mydlice lékařské.
Z plodů se udělá vývar v poměru 1 : 1. Ale rostliny musejí být sušené, jinak je účinek menší. Přidá se sůl, vinný kámen, roztok kamence hlinitodraselného (aby barvy lépe držely). Přadena se nechají v lázni tak dlouho, až dostanou požadovaný odstín. Pak se vymáchají ve vlažné octové vodě a může se tkát.
KVETOUCÍ POMLÁZKY - KLAUSOVKY
V době, kdy se stříhají ještě nevypučené forzithie, si vybereme tenké proutky, které uschováme v tmavém sklepě ve vlhkém písku (jako rouby). Týden před velikonocemi z nich oloupáme všechny pupeny a ponecháme jen ty na koncích v délce asi 3 cm. Pak z nich upleteme drobné pomlázky, které dáme do vázy a ony poslušně vykvetou právě na svátky. Vypadá to půvabně, když na konci maličké pomlázky září žlutý chochol květů. Pomlázky pak buď necháme ve váze, nebo je zapícháme do květináčů, také se dobře vyjímají ve středovém otvoru velikonoční bábovky, fantazii se meze nekladou. Po velikonocích je můžeme zasadit do zeminy a nechat růst.
"VLASATÁ" VAJÍČKA - KLAUSOVKY
Jako základ se hodí keramické kruhové krmítko pro zvířata, které můžeme koupit v obchodě s chovatelskými potřebami za přijatelnou cenu. Krmítko je těžké, takže nehrozí snadné zvrhnutí či shození, má hnědou glazuru, trochu světleji duhovanou, což působí pěkně. Na dno krmítka dáme slabou vrstvu drenáže (střípky ze starých rozbitých květináčů nebo drobné kamínky) a zasypeme běžnou kupovanou zeminou. Zasejeme řeřichu, která nám v krátké době vytvoří zelený kobereček. Pak si připravíme pouky - vyfouknutá vajíčka. Tupější špičku skořápky asi do jedné třetiny zubatě olámeme a vnitřek naplníme také zeminou a to až ke kraji. Do těchto vajíčkových "květináčků" zasadíme žito (koupíme v semenářství). Je hezké předem obarvit vyfouklá vajíčka třeba na červeno, žluto apod. Žito zakrátko vzejde a vytvoří na vršcích vajíček zelené "vlasy ostříhané na ježka". Misku přizdobíme proutkem kočičky a jehnědy a dekorace je hotová.
Všem přeji hodně zdaru!
Velikonoční ozdoby v bytě a domě, by určitě byly přivítány i s obrázky , také jako část české národní tradice.
KOLEDA I.
Velkonočko milá, kdes tak dlouho byla?
U studánky, u hlubánky, ruce nohy myla,
čtyry funty, dvě vědruňky mýdla vymydlila.
Klíčnice z nebe, my prosíme tebe,
rač nám otevříti, až budeme mříti!
A ta paní kuchařka, ukradla nám kus těsta,
zaběhla s ním do města, prodala ho za tři sta.
Panímámo z louky, dejte okřín mouky,
pár vajíček od slepiček, žličku másla od kraviček.
Panímámo z polí, dejte prosím soli,
pět vajíček nebo šest a kus másla jako pěst,
však se hodí všechno snězt!
(Z Moravy)
KOLEDA II.
Už jsme ten půst odbyli,
velkonoc se dočkali.
Bude už čtvrtek Zelený,
bude beránek pečený,
budeme jíst jidáše,
s medem kousek kaše
a tři lžičky medu
vezmem proti jedu.
(Z Čech)
KOLEDA III.
Hody, hody, do provody, dejte vejce malovaný,
nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý
slepička vám snese jiný!
Za kamny v koutku, na vrbovým proutku,
proutek se ohýbá, vajíčko se kolíbá,
proutek se zláme, slepička z něj spadne.
Vajíčko se odkulí do strejčkovy stodoly,
vajíčko křáp, slepička kdák,
panímámo, máte mi ho dát!
(Od Prahy)
KOLEDA IV.
Komu vajíčko daruju, toho upřímně miluju.
Komu vajíčko dám, toho ráda mám.
To vajíčko malovaný je od srdce darovaný.
Leť, vajíčko, dolinú, pozdrav moju rodinu!
V malovaném vajíčku posílám ti hubičku.
V tom vajíčku zpívá kohútek,
co vyžene všecek zármutek.
Koukej se, vajíčko, přes potůček,
mému synečkovi na stoleček.
Koulej se, vajíčko, vesele,
ať se můj Janíček zasměje.
Na to vajíčko pište slovíčko,
ať se zaraduje muje srdíčko.
Kdo chce všecko vědět,
musí rok na tomto vajíčku sedět.
(Z Moravy)
VELIKONOCE
Čtyřicetidenní půst před velikonocemi začínal Popeleční středou (středa před Černou nedělí) a končil Bílou sobotou. Neděle se do toho nepočítají, to se půst nedržel. Na děti se toto nařízení příliš nevztahovalo. Délka tohoto půstu je odvozena od doby pobytu Ježíše Krista na poušti. Dříve bylo v tomto období zakázáno i svatební veselí. Po tomto půstu následuje období masopustního veselí.
ŠEST POSTNÍCH PŘEDVELIKONOČNÍCH NEDĚL
ČERNÁ NEDĚLE - první postní neděle, nazývaná také Pučálka nebo Liščí neděle. Ženy se v tento den oblékaly na znamení smutku do černého, snad ze stesku po masopustním veselí. Pučálka se jí říkalo v krajích, kde se jídal pokrm z napučeného hrachu a Liščí tam, kde maminky v noci rozvěsily na stromy upečené preclíky. Děti je tam ráno hledaly s tím, že je tam zanechala v noci liška.
PRAŽNÁ NEDĚLE - druhá postní neděle má jméno podle pokrmu z praženého obilí.
KÝCHAVNÁ NEDĚLE - třetí postní neděle. Věřilo se, že kdo kolikrát za tento den kýchne, tolik let bude živ.
DRUŽEBNÁ NEDELE - čtvrtá postní neděle, nazývaná také Středopostní. Družba o ní chodil se ženichem na námluvy. Někde se připravovaly koláče zvané družebnice.
SMRTNÁ NEDĚLE - pátá postní neděle, zvaná též Smrtelná či Černá. Tuto neděli se vynášela smrtka a na Bydžovsku dávali za okno len, aby ten rok nikdo neumžel. V některých krajích se přinášelo do vsi léto.
KVĚTNÁ NEDĚLE - šestá postní neděle, zvaná též Květnice. V tento den světil kněz kvetoucí ratolesti (většinou kočičky), které pak chránily stavení před neštěstím, nosily se na pole pro zajištění bohaté úrody, nebo se pykaly proti bolení v krku.
TÝDEN VELIKONOČNÍ (PAŠIJOVÝ)
MODRÉ PONDĚLÍ - začátek Pašijového týdne (po Květné neděli)
ŠKAREDÁ STŘEDA - uklízením vynášíme z domu zimu. V tento den se nesměl nikdo mračit, aby se nemračily všechny středy v roce. Vymetaly se komíny a hospodyně pekly jidáše - pečivo z kynutého těsta.
ZELENÝ ČTVRTEK - zvony odlétají do Říma (při odpolední mši umlká jejich zvuk). Dodržoval se přísný půst - jedla se jen zelenina. Večer pak (podle Poslední večeře Páně) při slavnostní mši umlkly náhle varhany i zvony a znovu se rozezněly až na Bílou sobotu. Při posledním zvonění se mělo zacinkat hmoždířem, aby hmyz opustil stavení. Kdo cinkal penězi, měl jich po celý rok dostatek. Proti čarodějnicím se doporučovalo vykropit celý dům svěcenou vodou z nového hrnečku věchýtkem slámy.
VELKÝ PÁTEK - dodržuje se přísný půst. Nesmělo se pracovat na poli, nedoporučovalo se něco komukoli půjčovat, protože vrácený předmět byl očarován. Hodně se předlo, protože nitě upředené tento den měly ochranitelskou moc.
BÍLÁ SOBOTA - slavnost Vzkříšení, zvony se vracejí z Říma (Vzkříšení Ježíše Krista). Za trám se zasouval vychladlý oharek, aby se stavení ochránilo před vyhořením. Před východem slunce se pro zdraví omývali lidé v přírodě. Pekly se mazance.
BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ (neděle) - Podávají se tradiční mazance, které je potřeba zadělat a péct na Bílou sobotu. Zdobily se vajíčka.
VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ - symbolem je vejce a pomlázka. Vejce-znak rodícího se života, pomlázka z prutů prý
má blahodárný vliv na všechny ženy a dívky, které jí "okusí". Budou prý po celý rok svěží a veselé.
Podle zmínky ve wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mazanec (vyňato z knihy: Magdalena Beranová – Jídlo a pití v pravěku a ve středověku)
„Jako mazanec se kdysi označoval i koláč z krajíčků sušeného chleba, který se pak namočil do vína a prokládal se makovou či mandlovou kaší.“ Se dá usuzovat, že by název mohl pocházet už ze středověku, třeba proto, že při tehdejším způsobu úpravy velikonočního mazance název vznikl prokládáním kaší – kaše se spíše maže, než prokládá, že? Takže z toho mohl vzniknout název mazanec.
Nebo také proto, že se ve středověku pekl mazanec bez cukru (cukr ještě nebyl známý), tak si ho lidé – hlavně movitější – mazali medem?
Ale nejpravděpodobnější je následující vysvětlení:
Tato možnost je popsaná v článku: https://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti/85950/ma... tímto způsobem:
Mazanec patří mezi nejstarší obřadní pečivo u nás. Prosadil se jako jeden ze symbolů velikonočních svátků. Jeho název nejspíše vznikl zkrácením výrazu pomazanec, což se vztahuje jak k tomu, že je třeba těsto před pečením důkladně pomazat vejci, ale odkazuje to i k tradičnímu posvěcování velikonočních pokrmů v kostele. „Bochánek neboli mazanec musí žlutými vejci svítit jako sluníčko a musí být také žloutkem a tukem pěkně pomazaný,“ píše Kamila Skopová v knize Hody, půsty, masopusty.
A to také podporuje zmínka v článku https://www.pecenevarene.cz/mazanec-historie-a-vyc...
I když dnes hospodyňky s mazancem do kostela pro pomazání nechodí, tradice pečení mazance na Velikonoce zůstala pevně zakořeněna, stejně jako vánočka na Vánoce.
Simona Skolakova mně trochu předběhla,
Jaká je historie mazance a proč se pekl na Velikonoce?
Jedná se o tradiční pečivo, které se peklo na velikonoční Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli. Hospodyňky chodily s mazancem v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli „svaté pomazání“. Proto se mu říkalo zpočátku svěceník, z čehož následně zlidověl pomazanec a mazanec. I když dnes hospodyňky s mazancem do kostela pro pomazání nechodí, tradice pečení mazance na Velikonoce zůstala pevně zakořeněna, stejně jako vánočka na Vánoce. Tradice pečení mazance je velmi rozsáhlá, některé z receptů jsou zachovány až z šestnáctého století. Mazanec byl vzácností, díky surovinám jako cukr nebo smetana si jej nemohli dovolit všichni, takže vznikaly i varianty bez cukru, aby si jej mohli užít i chudší domácnosti. Bohatší hospodyně jej zdobily mandlemi a do těsta dávaly rozinky. Obliba mazance roste i dnes, velikonoční svátky jsou s ním pevně spjaty.
Je zajímavé, že se tenkrát moc nepilo, spíš jedlo. Ono totiž byla v neděli muzika, z ní se šlo na šestou ráno do kostela a odtud hned po šlahačce. Takže kluci byli spíš hladoví
Možná by administrátorky mohly debatu přesunout nebo udělat nové vlákno Velikonoce, aby další mohli psát, co bylo, když bylo u nich. Myslím, že to bude velmi příjemné čtení
U nás sa spievala táto pesnička ale v jednotlivých dedinách má rôzne obmeny.
Kvetná nedeľa kdes klúč podela
dala som ho dala svätému Petrovi
čo po poli lieta zeme odomiká
máj, máj, máj
Buďte tu babičky veselé
už vám to létečko nesieme
pekné, zelené, rozmarínové
Ide Peter z Ríma
nesie flašu vína
aby sme sa tešili
pána Boha chválili
Dievčatá dostanú za odmenu nejakú sladkostičku a peniažky.
Na Veľkonočný pondelok nespomínam rada lebo u nás sa hlavne šibalo a niektorí chlapci to naozaj preháňali. Moji bratranci keď boli starší mali porobené také malé korbáčiky a bolelo to teda riadne. No a voňavkovalo sa. Niektoré voňavky boli neuveriteľné smrady
Ale nemyslete, také bych byla radši, kdyby "na šlahačku" chodili sousedé z celé ulice jako dřív. A že vnuky téměř násilím vyháním aspoň na spolužačky a paní učitelku? Prostě to tak je.
Co Vám brání naskládat si potraviny do vlastního košíku a vyfotit. Jakože pro budoucno...
No, nic ve zlém, cesta do pekla bývá dlážděná dobrými úmysly
Opravdu, tady chceme zachovat příštím generacím kus kultury, svébytnosti, originality a zvyků našich národů. Vidíte na řecké hranici, kam směrujeme.
Niečo na tento spôsob: https://www.youtube.com/watch?v=dIWeXHIXk00
https://www.youtube.com/watch?v=MNIOwePdPps
Na Veľkú noc, v nedeľu aj v pondelok, sú slávnostné raňajky, ktoré sú všade rovnaké v rodinách: údená šunka (nie mäsový výrobok, ale šunka, ktorú si musíte doma uvariť), klobása, niekde aj údený a uvarený bôčik, syrek, paska (mazanec) a baránok. A samozrejme vajíčka. Veriaci ľudia chodia najprv z každého jedla do kostola kúsok posvätiť, až posvätené sa môže jesť.
A vo veľkonočný pondelok je už spomínaná olievačka. Nejaké foto prikladám (foto stola na veľkonočné raňajky) a napadlo ma, že som tu kedysi dala aj album: https://www.toprecepty.cz/album.php?id=1505
ozdob. Bude skvělé, když pod fotečku napíšete Velikonoce 2020, případně kraj odkud zvyk, nebo zdobení pochází.