Jablkový koláč - Almás pité

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 55 minut + pečení malý plech cca 20/30 cm 22/34 Pro začátečníky 3 názory

Suroviny

150 g másla nebo Hery
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 veliké lžíce studené vody
1 veliká lžíce dobrého rumu
1 žloutek
sůl (mezi prsty)
Na plnění:
1 kg jablíček nebo dva pohárky 0,7 l zavařený jablečný polotovar
2 skořicové cukry
1 vanilkový cukr
4 lžíce rozinek (namočit do rumu)
2 lžíce strouhanky
4 lžíce nahrubo umletých vlašských ořechů (jenom dvakrát otočit v elektrickém mlýnku)
cukr krystal do jablíček dle chuti!
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suché suroviny na těsto smícháme přidáme studené nakrájené máslo, žloutek, rum a smísíme do bochánku. Pokud je problém smísit, přidejte kapku rumu. Vodu už ne!

  2. Těsto příliš nehněteme, aby se neroztopilo máslo!

  3. Rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a uložíme do lednice.Necháme odpočinout cca dvě hodiny a nebo třeba do rána. Dobře uzavřít, aby se neosušilo. Může být v lednice i tři dny. Tohle těsto jde mrazit a vydrží tři měsíce v mrazáku.

  4. Vybereme z lednice, necháme 20 minut v kuchyni mírně ohřát a vyválíme. Otočíme plech uložíme ho na těsto a rádýlkem těsto přejedeme kolem okraje plechu.Natočíme na váleček a uložíme na desku vedle. To uděláme i s druhým těstem,ale z válečku ho dáme už do vymazaného a vysypaného plechu na pečení. Papír klouže, tak tento koláč na něm nepeču. Okraje těsta zvedneme. Okrájené zbytky těsta nevyhazujeme budeme z nich dělat mřížku.

  5. Pokud máme jablíčka čerstvá, neloupeme je,jenom vykrojíme jádřinec, nakrájíme a v kastrůlku s cukrem podle chuti cca 10-15 minut povaříme na malém plameni s cukrem. Občas promíchat! Necháme vychladit. Cukr přidáváme opravdu podle chuti, moc sladký, není tento koláček chutný, spíš je potřeba vybrat na něj taková ta opravdu výrazná jablíčka.

  6. Podklad pod jablíčka:

  7. Dáme do suché pánvičky dvě lžíce strouhanky a pomalu za stálého míchání ji opečeme, pak přidáme ořechy a spolu ještě chvilku opečeme do do barvy karamelu. Když ořechy začnou vonět, tak je hotovo.

  8. Necháme také vychladit.

  9. Na těsto dáme nejdříve studenou strouhanku s ořechy na to jablíčka, na ně rozinky.Posypeme skořicovým a vanilínovým cukrem. Pokapeme ještě rumem, dle chuti.

  10. Dáme na jablíčka pomocí válečku vrchní díl těsta! Nepřimačkáváme kraje! Pára by nám koláč roztrhla. Nic nevyteče!

  11. Zbylým rozkvedlaným bílkem potřeme těsto.

  12. Zbytky těsta vyválíme na plát radýlkem uděláme centimetr široké pásy a pod 45 stupňovým úhlem naskládáme do tvaru mřížky. Bílek nám umožní dílky posunovat lehce kloužou takže se to podaří.

  13. Natřeme bílkem i mřížku.

  14. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 55 minut do zlatova. Bez horkovzduchu!

Poznámka

Papat na druhý den! Velmi špatně se to čerstvé krájí! Což je vidět na fotce. Jelikož se blíží ovocná sezóna, je potřeba zavařená jablíčka spapat, tak se recept bude možná hodit.

Je tady spousta receptu na jablkový koláč, takže jsem váhala, jestli přidat další!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Jablkový koláč - Almás pité

  • Jaromira18 Jaromira18

    Tenhle koláč , musí být vynikající, brzy upeču.

    Odpovědět

  • aranosi aranosi

    Stará dobrá klasika:-K bodík letí:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Veru, neváhej, peč a přidávej ;-):-) Jablečných koláčů není nikdy dost a ocení je jak domácí, tak lecjaký host;-). Tobě posílám 1. bod :-):-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jablečné pité pite pite kolac dobré ráno obrácený jablkový koláč pite jablecni koláč pité pité těsto pite jablečný koláč jablkový koláč s mrizkami s karamelem chutný cz-jablkovy koláč almašpite almss pite linecky jablkovy kolač jahodove pite pité.sk dobrou chuť jablkové pité sk co to je almás jablkovy.kolac.pite.sk anything