Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikulášský máslový závin

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Irule Irule

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 689 kJ /
3 511 kcal
Bílkoviny76,46 g
Tuky131,73 g
Vláknina18,96 g
Cholesterol 631 mg
Sodík 1,82 g
Sůl4,46 g
Sacharidy495,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V teplém mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Krok 2: K mouce přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěné vlažné máslo, k tomu kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi 30 minut kynout. Krok 3: Z těsta vytvarujeme 5 bochánků, ty budou pod utěrkou kynout další hodinu. Krok 4: Postupně je vyválíme na stejně velké obdélníky, které potřeme rozpuštěným máslem a skládáme na sebe.
Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo. Krok 5: Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut.
Upečený závin pocukrujeme.

Zveřejněno 3. 2. 2020

Poznámka autorky Irule

KL = kávová lžička

Zdroj: Helenčino pečení - vánoční kouzlení

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mikulášský máslový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5YoK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mikulášský máslový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5YoK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tenkrokrát jsem každý obdélník navíc posypala skořicovým cukrem a bylo to ještě lepší, doporučuji <3

casino: Jsou 4 ! ;-) A taky by vám packa neupadla, kdybyste buchtu pochválil a nenapsal jen O.K. ale, že to bylo jemné, jedlé , jestli tomu něco nechybělo a jiné! To obecenstvo zajímá, proto ten naštvanec nakonec! :-D A, že prasknul, no! Žádný hrozivý tentonoc, pro naše žaludky, ta prasklina nebude. Je Grétově indifirentní, ekologická a enviromentálně přípustná.:-D

Veronika.Hrozna:
Pokusím se ignorovat těch vašich 7:-! vykřičníků a toho naštvaného smila v závěru... :-O
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK :yes:
Dnes je to též OK:yes: Chrumkavé zvonku a vláčne vnútri:yes: a musel jsem se držet zpátky, že aby zbylo i na zítra :-)
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná:-D pokud si vážně nemyslíte, že to někoho zajímá, že :-K
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že:-8
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi) ;-(
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...:-K

Milé casino: Já to ještě nepekla!;-) Bylo by dobré, aby jste zhodnotil vy! Jestli chutnalo jsme se nedověděli! Napsat, že je to O.K., je jaksi nepřesné. My tady chceme vědět, jestli vám to chutná, ano !!!! :-//

"Ručník" od zizala: nenalezen...:-) hodnocení od Veronika.Hrozna: jsem se nedočkal...:-)
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky :-)
S těstem se poměrně dobře pracovalo:yes:
Žádné máslo nevyteklo:yes:
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK :yes:
No, uvidíme za den, za dva...:-K

Veronika.Hrozna: nevyteče ;-)

Aby to máslo nevyteklo, taky jsem experimentovala !;-( Ale možná, se povede, já s těmi mými zkušenostmi.......;-(

zizala: nad tím jsem taky přemýšlela a příště to tak zkusím :yes:<3

casino: 70 g másla do těsta a těch 70 g na dokončení je na potření rozválených obdélníků + zbytkem potřeme závin před vložením do trouby. Celkem dohromady 140 g a nám to tak stačilo a moc chutnalo ;-)

Výborné, znám jako Ručník, mezi vrstvy jsem dávala skořicový cukr <3

70g másla do těsta, že:yes:
Další máslo na rozválená těsta, že :yes: Kolik asi toho másla?
Dalších 70g másla na dokončení :yes:
Já prosím nereju...:-K
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná :-8 Na 1000g mouky dávám 330g másla a ještě to není ono, byť dělám z třeného kynutého těsta :-)
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že:-K

Tématické fráze:
máslový závin na plech, recept máslový zavin, jablečný máslový závin

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, sůl, vejce, máslo, droždí čerstvé, mléko, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu