Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 083 kJ / 976 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,24 g |
Tuky | 49,37 g |
Vláknina | 34,10 g |
Cholesterol | 149 mg |
Sodík | 887 mg |
Sůl | 2,20 g |
Sacharidy | 96,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli nakrájíme na větší kostky a opečeme na pánvi či v troubě dozlatova. Na konci posypeme 1 lžicí třtinového cukru a dáme zeleninu zkaramelizovat.
Krok 2: Opečenou zeleninu přemístíme do hlubšího pekáčku, přidáme bobkový list a nové koření a podlijeme zhruba 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Jestliže nemáme vývar, bude voda také stačit, protože opečená zelenina pustí dostatek šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přikryjeme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.
Krok 3: Z pekáče vyndáme nové koření, bobkový list a pórek.
Krok 4: Na pánvi nachystáme jíšku a to tak, že nejprve zpěníme máslo, poté ho posypeme mouku a promícháváme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provaříme 10 min.
Krok 5: Dolijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V tomto kroku máme na výběr dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto scezenou zeleninu propasírujeme přes sítko do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Já volím většinou druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu.
Krok 6: Svíčkovou omáčku dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převařujeme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost a kyselost) nebo také šťávou z citronu, cukrem, solí a pepřem. Necháme omáčku projít varem a můžeme servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.
Zveřejněno 31. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vegetariánská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KkM
Moje poznámka
Vegetariánská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KkM
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 15 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 16 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 46 minutami
Kedlubnové zelí
Merylas před 1 hodinou
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 2 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 17 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 18 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 20 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 22 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 22 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 22 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 22 hodinami
Tématické fráze:
vetetariánská svíčková,
recept na vegetarianskou svickovou,
svíčková omáčka pro vegetariány,
vegetariánská svíčková omáčka recept
Suroviny:
zelenina kořenová,
pórek,
cibule,
koření nové koření,
bobkový list,
mouka,
máslo,
ocet,
šťáva citronová,
smetana na vaření,
cukr,
sůl,
pepř
Komentáře (6)