

Kytičky s krémem
Suroviny 30 porcí
- TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 50 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 175 g rozpuštěného másla
- KRÉM:
- 600 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 150 g kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa 75-85%
- 3 lžíce rumu nebo brandy
- 3 lžíce cukru moučky
- 1 tmavá cukrářská poleva
Postup přípravy receptu
Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilkový cukr, zakysanou smetanu a máslo a vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu do ledničky.
Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm, vykrájíme kytičky a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 minut. Zda jsou hotové, vyzkoušíme špejlí – pokud na ní nic nelepí, kytičky jsou světlé a na dotek ¨pružné¨, je hotovo (ztvrdnou až za několik minut po sundání z plechu).
Smetanu spolu se ztužovačem vyšleháme dotuha. Rozpustíme čokoládu a ještě teplou ji vlijeme do smetany a pořádně promícháme, aby vznikl lehký krém. Pak vmícháme rum a moučkový cukr. Hotový krém dáme nejlépe přes noc ztuhnout do lednice.
Krém naneseme zdobícím sáčkem na polovinu kytiček, druhou polovinou je přiklopíme. Necháme ztuhnout v chladu. Pak je potřeme polevou. Můžeme posypat mandlovými lupínky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kytičky s krémem
-
jana: On je celý recept podivný. To těsto se podle mne bude strašně matlat (do křehkého těsta se rozpuštěný tuk nedává), krém budí nedůvěru. Podle obrázku ty čyřlístky nejsou rozvalované a vykrajované, ale stříkané pistolí. Pokud tedy dobře vidím.
-
A já také vidím poprvé, že se do vyšlehané šlehačky leje teplá čokoláda
-
To čtu poprvé, že by se do křehkého těsta píchalo špejlí