Suroviny
Porce: 4 a více
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 412 kJ / 1 533 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,94 g |
| Tuky | 81,05 g |
| Vláknina | 51,36 g |
| Cholesterol | 438 mg |
| Sodík | 1,13 g |
| Sůl | 1,82 g |
| Sacharidy | 126,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: V polévkovém hrnci na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, na ní podusíme očištěné a pokrájené houby (třeba i žampiony, hlívu apod.), kmín i pepř. Zalijeme vývarem, přidáme kostičky brambor a povaříme do změknutí hub i brambor. Podle chuti přisolíme.
Krok 2: Před vypnutím přidáme prolisovaný česnek a povaříme ho max. 1-2 minuty. Drobně rozsekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích.
Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky. Krok 3: Komu nevadí syrový česnek, může si ho dát přímo do talíře v množství podle chuti a zvyku. Pokud máte ve vývaru i kousek masa, nakrájejte ho do polévky, polévka bude ještě lepší. Krok 4: Polévku lze podávat i bez česneku, jen jako houbovou polévku.
Místo chlebových krutonků lze polévku také zavařit krupičkou a rozšlehaným vejcem (a pak teprve přidat prolisovaný česnek).
Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky. Krok 3: Komu nevadí syrový česnek, může si ho dát přímo do talíře v množství podle chuti a zvyku. Pokud máte ve vývaru i kousek masa, nakrájejte ho do polévky, polévka bude ještě lepší. Krok 4: Polévku lze podávat i bez česneku, jen jako houbovou polévku.
Místo chlebových krutonků lze polévku také zavařit krupičkou a rozšlehaným vejcem (a pak teprve přidat prolisovaný česnek).
Zveřejněno 9. 8. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbová česnečka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jp1P
Moje poznámka
Houbová česnečka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jp1P
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 3 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 22 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 41 minutami
Domácí chleba
Samjda před 56 minutami
Vánoční věnec
Stefi.f před 5 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 12 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 14 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 14 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 14 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 14 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 15 hodinami
Suroviny:
houby lesní,
vývar masový,
sádlo,
cibule,
kmín drcený,
pepř mletý,
brambory,
česnek,
sůl,
vejce,
pažitka,
chléb,
sádlo
Komentáře (5)