Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronovo-borůvkový dortík

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medanek medanek

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 557 kJ /
5 152 kcal
Bílkoviny128,24 g
Tuky276,61 g
Vláknina23,38 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 966 mg
Sůl2,37 g
Sacharidy525,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků ušleháme tuhý sníh a z dobře umytých citrónů nastrouháme kůru (jen žlutou část). Krok 2: Do šlehače dáme žloutky s cukry, kůru z jednoho citrónu a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mléko se šťávou z 1,5 citrónu a opět prošleháme. Dále přidáme mouky s práškem do pečiva a opět dobře promícháme.
Nakonec už jen ručně, jemně vmícháme ušlehaný sníh. Krok 3: Těsto přendáme do vymazané dortové formy (cca 20 cm v průměru) a dáme péct do vyhřáté trouby na 165 °C.
Pečeme přibližně 30 minut. Uděláme test špejlí.
Hotový korpus necháme zcela vychladnout a překrojíme na dva pláty. Krok 4: Mezitím co se peče korpus, uděláme náplň.
Smetanu ušleháme do tuha.
Mascarpone, tvaroh a cukr ušleháme do hladka a lehce vmícháme ručně šlehačku. Krok 5: Vychladlý 1. plát korpusu vrátíme do dortové formy, navrstvíme cca 1/3 krému a uhladíme.
Do zbylého krému přidáme 2 lžíce borůvkové marmelády, dobře promícháme a z ½ vytvoříme druhou vrstvu. Poklademe borůvkami, které lehce vtlačíme do druhé vrstvy a opět uhladíme.
Do zbylého krému přidáme opět 2 lžíce borůvkové marmelády a vytvoříme tak třetí vrstvu. Nakonec opatrně položíme 2. plát korpusu a dáme do lednice ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Krok 6: Na ztuhlý dort opatrně položíme plát fondánu, který jsme vyváleli do kruhu velikosti dortu a libovolně ozdobíme. Já zdobila malinami, borůvkami a lístky máty.

Zveřejněno 20. 8. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3Dv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3Dv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moc krásný dort ????????

Krásný dortík:yes:jsi šikulka:-K:yes:

Všechny Tvé recepty jsou luxusní a nádherně nafocené. Parádní dort jsi udělala, jsi úžasná. :yes::yes::yes:

Anna Kocikova: Mo děkuji Aničko :-K:-K:-*

MamlajdaD: Moc děkuji:-K:-K:-*:-*

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, prášek do pečiva, cukr, cukr vanilkový, olej, mléko, citron, vejce, fondán, mascarpone, tvaroh, cukr, borůvky, šlehačka, marmeláda borůvková, borůvky, maliny, máta

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu