Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)

Hodnocení receptu je 4,7 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 180 min

200 min (20 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 166 kJ /
5 059 kcal
Bílkoviny334,26 g
Tuky400,54 g
Vláknina3,34 g
Cholesterol 675 mg
Sodík 3,20 g
Sůl7,30 g
Sacharidy28,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer děda vyndal krkovičku z mrazáku a naše maminka povídá: Co bude dobrého? Udělám steaky a opeču brambor. Zítra budu líný. A tak se stalo, že ráno děda zjistil, že vyndal krkovičku, ale hovězí.
Á, to jsem nechtěl, ale co... A oznámil našemu taťkovi: Hele, dneska bude k obědu jen polévka, když se mi to nepovede, protože jsem vyndal špatné maso.

Vezmi ten krk hovězí a nakrájej na kusy podle toho, jak se dělí i s tím tukem. Osol ho. Krok 2: Potom nasekej cibulku na drobno a nadrť česnek, dej do misky a přidej vše tekuté. A ten krk v tom pěkně vykoupej. Když nebudeš línej, tak to udělej večer. Krok 3: Ráno vezmi ohnivzdornou misku nebo kastrol s poklicí a vše tam přesuň i se zbytkem marinády. Vlož do trouby vyhřáté na 130 stupňů a nech to tam tři a půl hodiny. Krok 4: Zkus, jestli se to skoro rozpadá. Jak? Vezmi mezi prsty kousek masa a zmáčkni. Když je to hodně měkké a pustilo to šťávu, tak je to OK. Jinak tomu dopřej ještě půl až tři čtvrti hodinky. A je hotovo. Krok 5: Já uvařil nové brambory, opekl na sádle s troškou sladké papriky, solí, pepřem a pažitka tomu dala korunu. I když jsem si myslel, že to sežerou slepice, ale opak byl pravdou. Dobrota nesmírná a náš tatínek prohlásil: Dědo, nikdy jsem lepší hovězí nejedl. A dokonce i zbylo a druhý den. To si nedokážete představit, to bylo prostě žrádlo pro horních deset tisíc, ale my jim ho slupli a už se všichni těšíme na opakování.

Zveřejněno 13. 6. 2020

Poznámka autora jan.alois

Přílohy i jiné, možná rýže, hranolky, určitě nevynechat zeleninu. Ale ty opékané brambory s pažitkou a přelité šťávou z masa byly top.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MPk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MPk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

👌skvělé

edimei: Je to dělám přesně jako ta babička a vlastně Brasírovaný = pomalu pečený pod pokličkou bylo použito proto ,aby recept měl jiný a přesto stejný název než je tu asi stokrát uvedeno. Moje babička měla kachláče a za nimi pec a a tam pekla maso kolikrát i pro sousedy na oslavu. A to byla dobrota. :-K:yes: Já i dnes ,když vařím někde v restauraci tak dělám tzv noční guláš a to pak strávníci nechápou .

Moje babička, pokud měla větší pečení, dávala maso večer do trouby a ráno jen dotahovala a dochucovala. Bylo to pro ni přirozené a ani nepotřebovala vznešený název. Já pokud mám delší pečení (husy kachny skopové a hovězí), tak ho nechávám na chladnější období. Navečer nachystám maso a šoupnu do trouby, pak zatopím v kachlových kamnech a topím tak do jedenácti, než jdu spát. Ráno jen sundám vršek pekáče a zase zavřu. Před poledne se všechno jen dohřeje a dochutí a je oběd. Přes horké léto, pokud není možno jinak, dokážete totéž, s trochou snahy na zhruba 120 až 150 °C , v elektrické troubě, ale není to ono. Má to ovšem, dvě obrovské vady . Pokud vám voní husa celou noc z trouby, slabší nebo hladoví jedinci , nemůžou spát. A vyndat ráno husu z trouby, odejít pracovat a vrátit se před polednem, je strašná forma mučení.

Eja57: já ty směsi koření taky nepoužívám mladí někdy na grilování. Ale jak je psáno i kuchař tak to vlastně bylo ze zoufalství :-D když kuchař nevěděl co s tím. ;-)

"Brasírovaný hovězí krk"
Hmmm...:-K
Právě před týdnem jsme měli hovězí krk jako svíčkovou...
Samozřejmě maso bylo v kuse :yes:
Pekl (či dusil?) jsem ho zadeklované při 110°C několik hodin v kuse
No, vlastně jsem krčisko brasíroval, že ;-)

a já, nešťastná, jsem si vyndala z mražáku na zítra jehněčí kýtu. Nu což, brasírovat budu, počítám, v úterý:-):-)
Jak píše Eja -běžné kupované směsi ani doma skoro nemám, ale tu sojovku v pondělí koupím!!

yanull: hlavní a nejdůležitější je vždy pod pokličkou

Pro neznalé, mezi něž se také řadím, jsem vyhledala, co je to brasírování.

Brasírování je metoda, která pracuje s pomalým, velmi vlhkým teplem, kdy se maso peče ve směsi tekutých (a někdy rovněž pevných) surovin a nechá se v ní pomalu táhnout několik hodin. ;-)

bohynovka: <3:yes:

Mne ti chudaci muzi vzdy kupovali sperky a drahe kabelky, ale kdyby jen tusili, ze stejny efekt by mel kopec sametove bramborove kase a pomaloucku peceneho hoveziho se stavou...<3

Eja57: Naše děti tedy vnoučata br,kaši milují ty by jí mohli i k rajský .A dědu sklerotika nenapadlo napsat br. kaši jako přílohu. Už vidím kolo kaše na talíři a v prostředku se vyvaluje kus hovězího v té šťávě. Učit se má člověk celý život a proto příště bude s kaší. A přitom líčka s ní dělám.:-D

Nemám ráda kupované kořenící směsi ani kombinaci sojovka a kečup....ale tohle bude táááák dobrý....nechci pozvat na Wagyu steak...chci tohle, s brkaší......:-K:-K:-K:yes:

Suroviny:
krk hovězí, sůl, vývar slepičí, česnek, kečup ostrý, omáčka sojová, koření krkovička s česnekem, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu