Mišošky (bulky s bigou)

Suroviny 8 kusů

Na bigu:
150 g hladké mouky
90 g vody
1-2 g droždí
Dále:
280 g vody
2 lžičky soli
2 rovné lžičky cukru
150 g hladké mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
7-8 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na bigu dohladka a zakryté proti osychání ji necháme dvě hodiny v teple kynout. Pak ji promíchneme, zakryjeme víčkem a dáme zrát do lednice, odkud ji můžeme použít kdykoliv v průběhu následujících tří dnů. Já ji tam většinou nechávám jen do druhého dne.

  2. 1-2 hodiny před zaděláním těsta je dobré bigu z lednice vyndat, aby se v okolním teple trochu prohřála. Malinko jí můžeme pomoci i tím, že vodu, která do těsta přijde, lehce (opravdu trochu, ne horkou!) ohřejeme.

  3. Těsto je hodně řídké, vymíchávám ho robotem - k bize přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké těsto. Stěrkou, namočenou v oleji pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl.

  4. Omoučenýma rukama těsto roztáhneme do stran a poskládáme (jako když překládáme kváskové těsto na chleba - fotku přikládám k receptu) a snažíme se nezapracovat do těsta moc mouky navíc. Poskládané ho uložíme do olejem lehce vymazané misky a necháme 30 minut odpočinout.

  5. Po odpočinku těsto vyklopíme na stůl a roztažení a skládání si zopakujeme (těsto se hezky zpevní a mnohem méně lepí). Složené ho znovu uložíme do olejem vymazané mísy a necháme asi hodinu kynout (aby neosychalo, kyne mi v míse v troubě nebo MWT).

  6. Vykynuté hedvábné těsto vyklopíme na stůl - pracujeme opatrněji, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin, natáhneme do délky a kartou nebo nožem nakrájíme na 8 kusů (je možné i širší obdélník těsta nejprve rozříznout podélně na dva úzké, kratší pásy a ty nakrájet na čtvrtiny, těsto před krájením by mělo být vysoké asi 2-2,5 cm).

  7. Nakrájené bulky - mišošky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout (i hodinu) a upečeme ve vyhřáté troubě.

  8. Před zapnutím vložíme na dno trouby kastrolek s trochou vody, troubu vyhřejeme na 250°C a rychle vložíme plech s bulkami.

  9. Po 5 minutách troubu zeslabíme na 230°C a ještě asi 15(-20) minut pečeme. Každá trouba peče jinak, je třeba to ohlídat. Po 10 minutách pečení vodu z trouby vytáhneme nebo alespoň kratičce vyvětráme. Mišošky mají být upečeny dočervena, s pevnou, křupavou kůrkou a mírně žvýkavou střídou.

Poznámka od kuchařky

- pára při pečení udržuje rozpínající se povrch pečiva vlhkým a bulky se více rozpínají a nepraskají

- biga vytáhne z mouky všechny její chutě a tyto bulky rozhodně nechutnají jako jiné, zcela bílé pečivo

- biga udrží mišošky vláčnými i druhý den (jsou vlastně stejné, jako v den pečení, pouze zmizí křupavost kůrky)

- dvojím překládáním se v těstě zlepší lepková struktura a střída je pak pevnější, žvýkavější

- tato mírná žvýkavost střídy je zároveň způsobena i obsahem chlebové mouky v těstě

- vyšší hydratace těsta (větší obsah vody v těstě) způsobí nádherné dutiny ve střídě (těsto by mohlo být "sestřenicí" těsta na ciabattu nebo pugliese)

- pekla jsem je ve dvojí velikosti a tak vím, že lepší jsou mišošky větší

- upekla jsem je jednou i méně (ne do červena) a druhý den to nebylo úplně ono - takže vypéct kůrku!

A pokud někoho zajímá název bulek...........byly pečeny na přání mého manžela Miloše, kterého kdysi naše malá, sotva mluvící neteř překřtila na Mišoše.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Komentáře k receptu Mišošky (bulky s bigou)

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: máš pravdu :-O - z původní verze receptu zmizelo slůvko "Dále:" a zůstala jen mezera, která tu ale nebyla vidět. Netuším, kdo takhle zasáhl, ale už je opraveno. Díky za upozornění ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Neviem, ako došlo k zmene alebo zásahu, ale pochybujem, že by si zreteľne neoddelila suroviny na bigu...

    Odpovědět

  • radiator radiator

    Včera jsem Mišošky upekla a jsou opravdu výborné:yes: Jak píše Iva, kůrka druhý den už není tak křupavá, ale pokud je dáte na mřížku toustovače, jsou opět jak čerstvé, krásně křupavé. Dělám to tak s každým pečivem z předchozího dne;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zizala: děkuju :-8:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Tak hlásím konečně splněno :-8:-)) Pečivo je moc dobré, tvary mám tedy hodně rustikální (= každý jiný :-8:-))). Připomínají mi chlebíky, které jsme moc rádi kupovali v Itálii, taky měly takhle křupavou moučnou kůrku a uvnitř byly lehoučké a pórovité. Bod už jsem dala, tak jen fotku ;-)

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Děkuji za odpověď, mišošky se povedly ale těsto mi dalo zabrat;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Veronika: ano, jak píše zizala - používám jen čerstvé droždí;-) Povedly se?

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Veronika: Ještě jsem je nepekla:-8, ale dala bych čerstvé ;-)

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Dobrý den, droždí se používá instantní nebo cerstvé. Děkujiwww.toprecepty.czwww.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    nigina: :-8:-8 ááááž se stydím, za TAK velikou pochvalu (i když - mišošky jsou opravdu vynikající, manžel by mi v tomhle nelhal ani nemazal med kolem pusy.....je vždycky mým prvním kritikem, a to kritikem dost přísným :-p )
    Jsem šťastná, že ti tohle časově náročnější pečivo tak chutilo a budu moc ráda za fotky, až přídáš :-K děkuju!

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Milá Cathleen :-K posielam ti veeeľa pozdravov, objatie, poďakovanie a veľkú pusu :-DDD
    Dnes som v tejto veľkej horúčave piekla tvoje mišošky a poviem teda, to je PARÁDA!!! Pečivko je fantastické.
    Trošička som si dovolila urobiť malú zmenu - dala som len 1/2 z tých 150 g hladkej a 1/2 pšenično-ražnú (žitnú) zmes.
    Podarilo sa mi upiecť zopár takýchto pekárskych dobrôt, ale toto pečivko nemá konkurenciu.
    Ak dovolíš, dám sem pár fotiek, len ich idem ešte hodiť do PC a zmenšiť... veď vieš... a potom ich sem pridám.
    Cathleenka, zlato moje :-K srdečná vďaka :-K:yes:
    Odporúčam všetkým tento fantastický receptík:yes::yes::yes:nasavareska.blogspot.sk

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    cathleen: A, jak:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    nigina: písnu vzkazík!:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janek53: :-D ááá, první statečný!:-K Máš je nádherné:yes: doufám, že chutnaly!:-8

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Vyzerá to opäť na skvelý receptík... mišošky :-)) je trochu sranďácky názov..ale veď nech :-) Celkom to tomuto pečivku pristane. Odkladám si receptík a čoskoro skúsim mišoškovanie. Som rada, že ste dali aj fotopostup, lepšie sa zorientuje človek. Takže pluskujem:yes:
    Neviete, prečo mi mohol zdochnúť žitný kvások v chladničke? Nakrmený som ho tam dala, 2 dni som si ho nevšimla, asi sa naštval. Bola na tom akoby pleseň;-(
    Majte sa pekne:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kváskové bulky chleba s bigou bigou bulka v puse chléb s bigou bulkapodvickem rustikální bagetka s pohankou recepty bulka pod víčkem jak se dělá kváskové pečivo chlebík s bigou pečivo s bigou biga skládání kvaskove housky kváskové houstičky housky z kváskového těsta recept na kváskové bulky těsto bigu recept na peceni bulky těsto na bulky pečení chleba s bigou