

Tykvová omáčka podle mne
Suroviny
- 700 g dýně(v očistenom stave)
- 3 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 100-150 ml šlehačky nebo smetany na vaření
- sůl
- pepř bílý
- kopr
- ocet
Postup přípravy receptu
Tekvicu ošúpeme, vydlabeme a nastrúhame na slzičkovom strúhadle.
Z oleja a múky spravíme zásmažku, rozšľaháme so studeným mliekom, za neustáleho miešania pomaly privedieme do varu, varíme, vhodíme tekvicu. Osolíme, okoreníme, tekvicu uvaríme na skus.
Ku koncu vlejeme smotanu, okyslíme príp. aj docukríme. Vhodíme posekaný kôpor a už nevaríme.
Poznámka od kuchařky
Podávame napr. s vajcom, sekanou párkom, duseným mäsom na šťave, vareným hovädzím, spolu s chlebom, varenými zemiakmi alebo aj cestovinou...
Do podobných pridávam alternatívy...
Z dužiny tekvice uvaríme polievku - http://www.toprecepty.cz/recept/6841-falesna-slepi...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tykvová omáčka podle mne
-
dík...
-
Při pohledu na fotečky mě u toho hrníčku napadlo to samé,co Maris
Moc hezký hrneček i receptík
+
-
Magdička
, omáčka vypadá skvěle, moc bych si pochutnala,... ještě když tam vidím ten kopr
tak se mi sbíhají sliny
-
magdalenka:
kompot jsem taky dělala, ale zase z dýně.
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%BDn%C4%9B -
Iness: a ešte som z tejto tekvice robila aj "ananásový" kompót na zimu, s tresťou. Recept odtiaľto, asi cathleen, tak sa mi marí...
-
rebeka: špagetová tekvica sa rozpadá na vlákna...zas je to iné niečo...táto "moja" sa nerozpadá...je to taká obyčajná, sadí sa aj do kukurice a pod., na jeseň dozreje až do sýto žlta - oranžova a semiačka sa vyberajú a pripečú a lúskame a lúskame...(my mamo všeličo
)
-
magdalenka:
Magdi děkuji za odpověď -
Iness, ja nie som veľký záhradník, iba začínam. Vlani som mala zasadenú cuketu a liezla mi zo záhonu všade (aj na nervy)...táto kríčková tekvica je "slušnejšia". Ja z nej varím omáčku, polievku, šaláty, mladé som vysmážala...možno cuketa má širšie uplatnenie v kuchyni, ale ak som ju nastrúhala, okamžite púšťala vodu. V prípade omáčky by som povedala, že nezbadáš chuťový rozdiel. A zvyknem ju nastrúhanú aj zamrazovať na zimu.
-
Kdo má rád bílé polévky tak si opravdu pochutná. U nás jsem "těkvicu" nikde neviděla, vozí mi ji teta ze Slovenska nebo jsem ji jednou i vypěstovala.
-
Recept
Mě tak v loni rostl jeden druh patizonu, byl jako cuketa, nebo kulatý, letos mám vše pozdětak teprve kvete.
-
magdalenka:
po česku keříčková tykev. Tu jsem ještě nezkoušela, ale budu muset ji nasadit, protože jsem ji nikde neviděla
. Říkáš tedy, že je méně vodnatá? A chuťově je stejná jako cuketa?
-
magdalenka: je to tato
http://www.dynovysvet.cz/products/spagetova-dyne1/
jáj, cuketu, to tu mamo -
tekvicu neznám, ale recept se mi moc líbí
-
Maris, ja mám pekný hrnček z ďalekej cudziny. Darček, ktorý sa bojím používať.
Rebenko, ja pre zmenu neviem, čo je to špagetová dýně...ale kľudne to uvar z cukety, ak máš...
-
Iness: Nie, nie je to žltá cuketa, je to http://www.kohaplant.sk/2011010048-tekvica-krickov...
Na mojej tretej fotke vidíš, že plod nemá žltú šupu ako žltá cuketa.
Plody nie sú také vodnaté ako cukety.