Větrníkový dort

k.radulka Kuchařka: k.radulka

Doba přípravy: 1,5 hodiny 8 porcí Dorty 18 názorů

Suroviny

Odpalované těsto:
200 g hladké mouky
390 ml vody
100 g oleje
5 vajec
špetka soli
Pudinkový krém:
300 ml mléka
2 pudinkové vanilkové prášky - uvařit pudink
70 g cukru
270 ml šlehačky
Karamelová šlehačka:
50 g cukru krystal
400 ml šlehačky
Poleva:
100 g cukru krystal
100 ml smetany - (stačí 12%)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pudinkový krém: uvařit pudink, nechat vychladit. Vyšlehat šlehačku s cukrem a vše vyšlehat s pudinkem.

  2. Karamelová šlehačka: Do kastrůlku na plotnu (z cukru uděláme karamel-rozvar) a pomalu vlijeme 100 ml šlehačky, stále mícháme a vaříme dokud se nerozvaří. Ušleháme zbytek smetany, nejlépe elektrickým šlehačem a sešleháme s vychladlým rozvarem.

  3. Poleva: Cukr rozvaříme v karamel a podlijeme smetanou, vše vaříme a mícháme dokud se nerozvaří na hladkou polevu.

Poznámka

recept na větrníky už tu je, takže zbytečné to psát znovu, jen uděláte ve velkém - toto je průměr cca 30 cm. Pokud byste chtěli ještě více nazdobit, dejte krásné celé jahody mezi šlehačku a krém. Pokud chcete vyšší dort, upečte ještě ve formě na dort piškot kulatý 28 cm a udělejte více pudinkového krému.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 234 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Větrníkový dort

  • Daniela B Daniela B

    dnes jsem upekla miláčkovi k svátku, ale trvalo mi to 3 hodiny, pekla jsem 10 min na 220 a 45 min na 170, výsledek je mňamózní, přidala jsem foto:-p

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    Zdenka: však dole v posledním sloupci píšu postupů na odpalované těsto je tu fůra, všechny jsou stejné . :-*

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka(neregistrovaná)

    Tento recept vypadá opravdu hezky, i když já osobně jsem nikdy nedělala odpalované těsto tak mi tady chybí postup. Vlastně mi chybí celkově postup (nejen jednotlivé fáze). V jakém je to pak pořadí? Dá se těsto, puding, šlehačka a pak zase těsto?

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    Marybar:peču nejprve tak deset minut na 200°C aby vyběhl a pak stáhnu na 180°C a peču tak 25 minut ale i třeba 30 minut ono je to fakt pokaždé jinak no:-p

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

    Radulko, já jsem to tak brala, že je to moje nezkušenost.Jsem ráda, že jsi v komentáři uvedla čas pečení, příště mi to hodně pomůže.Můžeš ještě upřesnit při jaké teplotě tento dort pečeš? Děkuji Ti za upřesnění.:-K

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    Marybar: Nevím zda ho holky pekly, ale já ho peču často a podle toho co jsem napsala, puding je sic hustý ale tou šlehačkou hodně zřídne a je akorát neboj. Peču ho cca 35 minut. Je fakt že to chce mít odpalované těsto už v oku jinak to takto dopadne, to mě moc mrzí:-(

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

    Myslím, že není zbytečné psát postup.Je sice pravda, že na větrníky zde postupy jsou,ale v tomto receptu se jedná o upečení velkého větrníku.Já jsem se dnes pustila do tohoto dortu ,těsto se povedlo, dort docela " vyběhl".Podle receptů na klasické větrníky jsem časy na jednotlivé fáze pečení přidala.V domnění, že dort je upečen,jsem to vyndala z trouby, po chvíli klesl a uvnitř byl syrový.Těsto jsem dala slepicím.Před přípravou těsta jsem si uvařila puding dle návodu.Ze 2 pudingů a 300 ml mléka vznikla strašně hustá kaše, nedovedu si přestavit, jak by se to spojilo se s ušlehanou smetanou.Také na pudincích si pochutnaly slepice.Zajímá mne, zda ty kuchařinky, které ohodnotily recept kladně, tento dort podle návodu připravily a zda se jim povedl.;-(

    Odpovědět

  • MajkaM MajkaM

    Můj zeť miluje větrníky, jenže se mi s nimi nechce dělat. Ale tohle je výborný nápad. Brzy bude mít narozeniny, tak mu udělám velký větrník a velkou radost.:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    jéééžíííííš to je krásná bašta:-D:yes:

    Odpovědět

  • Fantom Fantom

    šikulka a ještě odvážná;-) moc pěknej nápad:yes:+

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Když je ještě nenaplněný, připomíná veeelikou růži...hezké je to a hezký nápad :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Radulko, to je ale pěkný megavětrník a musí být mňamkový:-p dávám ti 4.bodík:yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    doplněno, snad to pochopíte, nejsem spisovatel:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Radulko - ale takhle to nemá fakt chybku :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    teda holky, jednou mi napíšete že stačí dát jen obrázek a ted zas že musí být postup, tak se už domluvte:-O

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: dort z odpalovaného těsta větrník jako dort velký větrník dort jako větrník větrníkový krém větrníkový koláč velký větrník dort odpalované těsto dort dort kabelka s postupem vetrnikova buchta dorty z odpalovaneho těsta velký větrník recept vetrnik do dortove formy dort s odpalovaneho testa dort velky vetrnik dort s větrníčky větrníkový moučník dort odpalované těsto dort z větrničku větrník do dortové do formy

Zapomněl/a jsem heslo