Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 276 kJ / 1 261 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,65 g |
| Tuky | 61,02 g |
| Vláknina | 19,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 51 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 149,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kluski :
V hrnci přivedeme do varu větší množství osolené vody. Smícháme půl sklenice studené vody a 1 KL škrobové moučky a vlijeme ji do hrnce s vařící vodou. Uvařené studené brambory najemno nastrouháme, zasypeme 200 g škrobu (použila jsem kukuřičný), osolíme a na vále zpracujeme v těsto. Těsto protočím na vále ve škrobu, utvořím z něj váleček, který pokrájím na cca 30 gramové kousky. Ty v dlaních zakulatím, zploštím a palcem uprostřed promáčknu důlek. Krok 2: Pokud těsto lepí (mně tedy lepilo), pomůžeme si tím, že jednotlivé kousky prokoulíme ve škrobu na vále. Kluski zaváříme do vroucí vody, hotové jsou 3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou. Vyndáme je na cedník, necháme chvíli okapat, přendáme do mísy. Krok 3: Máčka :
Na oleji orestuji mouku do lehce zlatova, přidám sekanou zelenou petrželku, až zavoní, podleji půl litrem vody. Rozmíchám případné žmolky, vsypu hřiby, osolím, opepřím, 10 minut povařím. Odstavím z tepla, přiliji zhruba decilitr rostlinného mléka, tak aby máčka příliš nezřídla a z knedlíků nestékala. Zastříknu ji citronovou šťávou. Promíchám. Chutnat by měla slano-nakysle, s vůní hřibů, petrželky a smetany. Nepoužívejte Zajíce v prášku, omáčka by byla sladká, ani kokosové mléko, které s houbami neladí.
V hrnci přivedeme do varu větší množství osolené vody. Smícháme půl sklenice studené vody a 1 KL škrobové moučky a vlijeme ji do hrnce s vařící vodou. Uvařené studené brambory najemno nastrouháme, zasypeme 200 g škrobu (použila jsem kukuřičný), osolíme a na vále zpracujeme v těsto. Těsto protočím na vále ve škrobu, utvořím z něj váleček, který pokrájím na cca 30 gramové kousky. Ty v dlaních zakulatím, zploštím a palcem uprostřed promáčknu důlek. Krok 2: Pokud těsto lepí (mně tedy lepilo), pomůžeme si tím, že jednotlivé kousky prokoulíme ve škrobu na vále. Kluski zaváříme do vroucí vody, hotové jsou 3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou. Vyndáme je na cedník, necháme chvíli okapat, přendáme do mísy. Krok 3: Máčka :
Na oleji orestuji mouku do lehce zlatova, přidám sekanou zelenou petrželku, až zavoní, podleji půl litrem vody. Rozmíchám případné žmolky, vsypu hřiby, osolím, opepřím, 10 minut povařím. Odstavím z tepla, přiliji zhruba decilitr rostlinného mléka, tak aby máčka příliš nezřídla a z knedlíků nestékala. Zastříknu ji citronovou šťávou. Promíchám. Chutnat by měla slano-nakysle, s vůní hřibů, petrželky a smetany. Nepoužívejte Zajíce v prášku, omáčka by byla sladká, ani kokosové mléko, které s houbami neladí.
Zveřejněno 31. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kluzké "kluski" a hřibová máčka (Dělená strava podle LK - Kytičky + zelenina)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QDP0
Moje poznámka
Kluzké "kluski" a hřibová máčka (Dělená strava podle LK - Kytičky + zelenina)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QDP0
Nejnovější recepty
Belgické lanýže
Přidáno před 2 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 3 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 3 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 5 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 6 hodinami
Rybí filé s rajčaty a kapary
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 29 minutami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 1 hodinou
Tvarohová štola
[email protected] před 1 hodinou
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 2 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 3 hodinami
Hovězí polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
Lada008 před 4 hodinami
Krevety v máslové smetaně
Sahula před 5 hodinami
Banánové zdravé brownies
Hilperos před 5 hodinami
Vepřové nudličky po thajsku
Sahula před 5 hodinami
Suroviny:
brambory,
škrob,
sůl,
olej řepkový,
petrželka,
sůl,
pepř,
mouka polohrubá,
mléko rostlinné,
šťáva citronová
Komentáře (4)