Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 335 kJ / 4 621 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 54,37 g |
| Tuky | 335,88 g |
| Vláknina | 18,33 g |
| Cholesterol | 1,19 g |
| Sodík | 930 mg |
| Sůl | 2,39 g |
| Sacharidy | 336,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Opečeme lískové oříšky do barvy, viz. foto, promneme v utěrce a zbavíme je slupek. Vychladlé jemně umeleme.
Krok 2: Vyšleháme bílky se solí a do nich po lžících zašleháme cukr, aby vznikl opravdu pevný sníh.
Krok 3: Po jednom zašleháme žloutky a vždy taky lžíci oleje, už šleháme pomalu. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku s kakaem a přidáme oříšky.
Krok 4: Vylijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 150 °C cca 25-30 minut, zkusíme špejlí, jestli je korpus upečený.
Krok 5: Krém 1:
Z mléka, škrobu, žloutku a cukru uvaříme středně hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Heru vyšleháme do pěny a přidáme uvařený pudink.
Spolu vyšleháme na nadýchaný hladký krém a přidáme lískové oříšky. Oříšky jemně zašleháme a necháme krém v pokojové teplotě. Krok 6: Krém 2- šlehačka:
Ve studené míse ušleháme nejdříve studenou rostlinnou šlehačku, pak z ní odebereme 1-2 lžíce a přidáme do neušlehané 31% šlehačky, rovněž studené. Smícháme je lehce lžičkou a vylejeme do mísy s ušlehanou rostlinnou šlehačkou. Vše spolu důkladně vyšleháme.
Šlehačka dobře drží a nemusíme dávat ztužovač. Je hodně nadýchaná a nespadne.
Trochu šlehačky necháme do zdobícího sáčku. Krok 7: Vychladlý dort namažeme nejdřív pudinkovým krémem, uhladíme. Naneseme šlehačkový krém a velmi dobře a pečlivě uhladíme pod tenkou polevu. Vrstva krému a vrstva šlehačky by měla být stejně vysoká. Dáme vychladit do lednice na dvě hodiny. Krok 8: Tuk na polevu rozpustíme nad párou, přidáme nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do lesklé polevy. Krok 9: Studený dort polijeme polevou a velice pečlivě uhladíme, aby byla co nejtenčí a nejkřupavější. Dortík bude chutnější.
Z mléka, škrobu, žloutku a cukru uvaříme středně hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Heru vyšleháme do pěny a přidáme uvařený pudink.
Spolu vyšleháme na nadýchaný hladký krém a přidáme lískové oříšky. Oříšky jemně zašleháme a necháme krém v pokojové teplotě. Krok 6: Krém 2- šlehačka:
Ve studené míse ušleháme nejdříve studenou rostlinnou šlehačku, pak z ní odebereme 1-2 lžíce a přidáme do neušlehané 31% šlehačky, rovněž studené. Smícháme je lehce lžičkou a vylejeme do mísy s ušlehanou rostlinnou šlehačkou. Vše spolu důkladně vyšleháme.
Šlehačka dobře drží a nemusíme dávat ztužovač. Je hodně nadýchaná a nespadne.
Trochu šlehačky necháme do zdobícího sáčku. Krok 7: Vychladlý dort namažeme nejdřív pudinkovým krémem, uhladíme. Naneseme šlehačkový krém a velmi dobře a pečlivě uhladíme pod tenkou polevu. Vrstva krému a vrstva šlehačky by měla být stejně vysoká. Dáme vychladit do lednice na dvě hodiny. Krok 8: Tuk na polevu rozpustíme nad párou, přidáme nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do lesklé polevy. Krok 9: Studený dort polijeme polevou a velice pečlivě uhladíme, aby byla co nejtenčí a nejkřupavější. Dortík bude chutnější.
Zveřejněno 10. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
Moje poznámka
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
Nejnovější recepty
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 2 hodinami
Omeleta se žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Vločková polévka se zeleninou trochu jiná
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové z jednoho hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 17 hodinami
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hamburská vepřová kýta
M_J_aeden před 11 minutami
Květák a brambory zapečené s hermelínem
kimlo před 16 minutami
Lutenice - pomazánka z vařených brambor
KrisZaezemi před 28 minutami
Francouzský hruškový koláč
Darina před 30 minutami
Vepřové na houbách
Darina před 41 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Rasice před 1 hodinou
Kuřecí čína
mcmiruska před 2 hodinami
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 2 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 2 hodinami
Honzovy kynuté buchty
kimlo před 3 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr moučkový,
mouka hladká,
olej slunečnicový,
kakao,
sůl,
ořechy lískové mleté,
tuk,
mouka hrubá,
mléko,
cukr moučkový,
zlatý klas,
žloutek,
tuk hera,
ořechy lískové mleté,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
tuk ztužený,
ořechy lískové
Komentáře (29)
Kupovala jsem ho kdysi v Esu ,úžasná chuť i barva,stál 19 Kč
Zas by mi utekl určitě bezva dortík ,už je uložený
Šlehačku + Sunquick mám odzkoušenu
Lepší než pomerančový je mandarinkový
No a šlehačka s ním dokonce zhoustne a zpevní
https://www.toprecepty.cz/recept/42234-mandarinkov... (fotky jsou v odkazu v poznámce)
https://recetasdecocinafaciles.net/cs/tarta-aida/
a písecký https://www.mamincinyrecepty.cz/kremove-a-slehacko...
To je děs, žádný recept s citronovou šlehačkou, není k mání. Jsou jen dva recepty, ale ani jeden se mi nezdá. Fotka takového, jak popisuješ , sice je , ale recept někdo pečlivě zatajil.
Písecký dort je šlehačkový - piškot, jahodová šlehačka s nasekaným červeným želé, žlutá šlehačka s citr. příchutí se žlutým želé a nahoře je dort dozdobený bílou šlehačkou. Kdysi stál velký klínek tři koruny.
Co se týká tuků obecně, myslím, že tam až takový rozdíl v kaloriích není. Ale chuť Hera versus máslo....
Mně kuneroly do domu nesmí. Jen máslo, sádlo
Jadran se běžně prodává v lepších cukrárnách. Nedávno jsem viděla i mnou kdysi milovaný Písecký dort. A měl růžovou i žlutou vrstvu!! A dokonce měli i Aidu! Kterou jsem od mládí neviděla.