Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapie v oleji (dle mé tchyně)

Kapie jsou výborné zasyrova, ale dobře zavařené jsou neskutečně lahodné. Navíc mají v kuchyni mnoho variant využití. Na chlebíčky, do salátů, do aspikových misek. A ještě na mnoho dalších možností upotřebení je využijete, pokud je zavaříte.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 928 kJ /
3 090 kcal
Bílkoviny45,50 g
Tuky164,00 g
Vláknina56,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 194 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapie zbavíme jádřinců a prokrojíme na poloviny. Odstraníme i zbylá zrníčka. Krok 2: Deko s cukrem, vodou, octem a olejem uvedeme do varu. Přidáme asi kilo paprik a povaříme 6 minut. Papriku vybereme, necháme trochu zchladit. Krok 3: Takto postupně povaříme všechny papriky. Když trochu zchladnou, naskládáme do skleniček půlky paprik na sebe, tak, aby nebylo moc volného místa. Krok 4: Zalijeme vroucím nálevem, koření nevybíráme. Očistíme hrdla sklenic, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru na 15 minut. Pozor na opaření, všude je horký olej, i na té sklenici to klouže. Krok 5: Do 0,7 l sklenice lze naskládat skoro půl kila papriky, je změklá a dobře klouže. Uložíme do chladu. Doba upotřebitelnosti 4 roky. Olej se nekazí, je v paprice. Krok 6: Kdo nemá místo v chladničce, může dodatečně sterilovat 10 minut od bodu varu. Pak lze uložit zavařeninu do spíže. Kapie po otevření v lednici vydrží beze změny až do spotřebování.

TIP: Jak zpracovat papriky

Zveřejněno 8. 3. 2021

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Kouzlem tohoto receptu je, že papriku vejdete v neuvěřitelném množství do jedné skleničky. Vklouzne tam sama, je měkká a krásně ohebná a nemusíte ji tam ukládat syrovou a neohebnou. Ušetříte sklenice, čas a pracné vkládání paprik do sklenic. Použijte gumové rukavice, vše pálí a klouže. Šetříte místo a 4 sklenice stačí pro běžnou roční spotřebu kapie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapie v oleji (dle mé tchyně)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oG2z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapie v oleji (dle mé tchyně)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oG2z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Perfektní záležitost, papriky raději steriluji, abych měla jistotu, že vydrží.

Dělám je tak, že kapie zaliju normálním nálevem na okurky z bzeneckého octa a do každé skleničky přidám menší lžíci oleje. Pak steriluji. Sterilace se mi zdá mnohem lepší řešení, než používat Deko, které obsahuje jedovatou kyselinu benzoovou v docela vysoké koncentraci (4,5%). Výsledkem je sladkokyselá kapie, výborně se hodící do salátu a budapešťské pomazánky

Tonja: Já bych, ty z obchodu vynechala, nemají tu zralost, pro dobrou vůni a chuť. Sterilovat na 10 minut na 90 stupňů, jen kvůli jistotě, když není studený sklep, to také můžeš. Kapie se nerozvaří.

Líbí se mi na tomto receptu, že se nemusí sklenice s paprikami následně sterilovat. A líbí se mi, že je tento způsob po mnoho let v praxi ověřený. Díky, Veroniko.
Až sklidíme letošní úrodu a papriky naložíme, ozvu se. Pokud by někde byly kapie za přijatelnou cenu v obchodě, vyzkouším recept dříve. Kapie jsou ale v obchodech dost drahé.

Suroviny:
kapie, voda, ocet, cukr krystal, olej, zelenina

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu