Slaný mazanec se sýrem
Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc a neměl by tedy na stole chybět. Pokud však nejste zrovna příznivci sladkého pečiva, připravte si podle tohoto receptu slanou verzi. Kynutý bochánek je plný sýra, bylinek a slaniny.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 194 kJ / 5 304 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 170,94 g |
Tuky | 337,10 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,14 g |
Sodík | 10,11 g |
Sůl | 25,15 g |
Sacharidy | 388,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosátou mouku dáme do mísy a smícháme se solí. Doprostřed uděláme důlek, nasypeme do něj droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vlahého mléka. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 5-10 minut).
Krok 2: Mezitím nastrouháme sýry a slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme.
Krok 3: Do mísy s moukou a kváskem přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 190 °C.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Vytvarujeme dva bochánky a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, nebo do dvou dortových forem o průměru 17 cm.
Krok 6: Mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem a navrchu lehce nařízneme do kříže.
Krok 7: Posypeme mandlemi a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Špejle by po vytažení měla být čistá.
Krok 8: Sýrové bochánky chutnají výborně s pomazánkou, máslem nebo jen tak.
Zveřejněno 17. 3. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný mazanec se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/opLj
Moje poznámka
Slaný mazanec se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/opLj
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 11 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 3 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 3 hodinami
Krenex
dragomirac před 5 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 5 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 5 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 6 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 6 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 6 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 7 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí sušené,
cukr krupice,
pepř mletý,
pažitka,
petrželka,
cibulka jarní,
parmazán,
sýr chedar,
vejce,
žloutek,
slanina anglická,
voda,
olej olivový,
česnek,
smetana kysaná,
vejce,
mandle sekané
Komentáře (6)