Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Kulajda je velmi oblíbenou a tradiční polévkou naší kuchyně. Snoubí se v ní chutě aromatického kopru, jemné smetany, brambor a vajíček. V zimě zahřeje a v létě osvěží, je to opravdu polévka na kterékoliv roční období.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 707 kJ / 1 125 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 53,34 g |
| Tuky | 81,60 g |
| Vláknina | 8,40 g |
| Cholesterol | 1,40 g |
| Sodík | 631 mg |
| Sůl | 1,35 g |
| Sacharidy | 41,31 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na lžičce másla a sádla necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, petržel a restujeme.
Krok 2: Až máme zeleninu hezky zlatou, tak zaprášíme hrstí mouky a necháme orestovat. Poté přidáme hovězí vývar, kopr z nálevu (ale bez nálevu), opepříme a necháme vařit.
Krok 3: Postupně mícháme. Po 20–25 minutách přidáme smetanu a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Krok 4: Mezitím připravíme zastřená vejce. V malém hrnci přivedeme k varu vodu, kterou lehce osolíme a přidáme dvě lžíce octa. Lžičkou uděláme ve vodě vír a rychle vyklepneme vejce. Ve víru stačí 20-30 vteřin a je hotovo. Opatrně vyjmeme a vložíme do servírované polévky.
Krok 5: Nasekáme čerstvý kopr a na závěr polévku na povrchu posypeme.
Zveřejněno 20. 6. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPl96
Moje poznámka
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPl96
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 7 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 8 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 8 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 12 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 4 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 5 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 5 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 5 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 6 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 6 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 7 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 8 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 9 hodinami
Suroviny:
sádlo,
máslo,
mrkev,
petržel,
vývar hovězí,
kopr sterilovaný,
kopr čerstvý,
mouka hladká,
smetana,
vejce,
ocet,
cibule,
brambory,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)
No, já to dělám takto
Ztracená (zastřená) vejce
Recept ještě nebyl hodnocen 3,9