Cikánská vepřová pečeně
Takto pomalu pečené vepřové maso není po upečení vysušené. Maso je možné i prošpikovat slaninou, omáčku můžeme doplnit zelenou paprikou, rajčaty a kyselou okurkou. Fantazii se meze nekladou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 501 kJ / 3 227 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 245,27 g |
| Tuky | 238,39 g |
| Vláknina | 7,44 g |
| Cholesterol | 697 mg |
| Sodík | 3,69 g |
| Sůl | 9,00 g |
| Sacharidy | 23,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 120 °C.
Krok 2: Nejprve maso svážeme potravinářským provázkem. Pak potřeme olejem, osolíme, opepříme a použijeme buď bylinky nebo koření dle chuti.
Krok 3: Na pánvi maso ze všech stran na trošce oleje opečeme, vložíme do pekáčku a dáme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme opravdu zvolna, aby maso nebylo vysušené, zhruba 1,5 hodiny. Když maso pouští šťávu, tak ho touto šťávou přeléváme. Důležité je, aby se maso nedusilo pod pokličkou, protože ho chceme péct. A také, aby nebylo ponořené ve šťávě. Proto přeléváme.
Krok 4: Na tu samou pánev, kde jsme opékali maso, dáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme ji, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme, až se zbarví. Přidáme nakrájený česnek a necháme minutku provonět, zasypeme hladkou moukou, orestujeme ji a zalijeme vývarem. Zhruba 20 minut povaříme.
Krok 5: Když je hezky zhoustlá, vypneme a přecedíme přes cedník do jiného rendlíku. Do sosíku přidáme kousek másla pro chuť a vlastně i zahuštění.
Zveřejněno 30. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cikánská vepřová pečeně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g1rl
Moje poznámka
Cikánská vepřová pečeně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g1rl
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 4 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 7 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 9 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 50 minutami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 1 hodinou
Banánky ze strojku
Vilik před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Sirael před 2 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 2 hodinami
Linecké smajlíky
Evculina84 před 2 hodinami
Liduščin vaječný koňak
Evculina84 před 3 hodinami
Kuře na paprice se smetanou
_martakrizk8_ před 4 hodinami
Pravý vepřový guláš
michaelatomastikova999 před 4 hodinami
Suroviny:
pečeně vepřová,
olej,
cibule,
česnek,
slanina anglická,
mouka hladká,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
bylinky,
máslo
Komentáře (3)