Dort Esterházy podle Maršálka
Čeká vás rodinná oslava? Chcete se blýsknout výborným dortem jako od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka? Zkuste upéct tento. Postup vypadá náročně, ale následováním osvědčeného receptu dojdete do sladkého dortového cíle.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 270 kJ / 6 996 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,33 g |
Tuky | 441,16 g |
Vláknina | 23,16 g |
Cholesterol | 2,91 g |
Sodík | 2,53 g |
Sůl | 6,17 g |
Sacharidy | 630,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků a soli vyšleháme sníh. V polovině šlehání přidáváme postupně cukr a šleháme do tuha. Mezitím připravíme pět pečících papírů, na které nakreslíme tužkou kruhy o velikosti dortové formy.
Krok 2: Do vyšlehaného sněhu lehce vařečkou vmícháme mouku, mleté ořechy, skořici a kůru. Těsto rozdělíme na připravené papíry. Rovnoměrně rozetřeme do kruhů až ke krajům. Pečeme na 200-220 °C po dobu 7-8 minut.
Krok 3: Na krém smícháme všechny suroviny a za stálého míchání při mírné teplotě přivedeme k varu. Mícháme a vaříme dvě minuty. Na povrch krému položíme potravinovou fólii a necháme vychladnout.
Krok 4: Po vychladnutí krém krátce prošleháme a přidáme máslo o stejné pokojové teplotě. Vše vyšleháme do hladkého krému. Upečené pláty zarovnáme nožem, aby byly všechny stejné.
Krok 5: Krém rozdělíme na čtyři díly (trochu odložíme na boky dortu). Pláty slepíme a potřeme i po obvodu. Dáme do lednice na chvíli ztuhnout. Poté potřeme tenkou vrstvou džemu a necháme zaschnout.
Krok 6: Smícháme polevu do husté konzistence a rozetřeme na dort. Čokoládu rozpustíme nad párou a naplníme zdobicí kornoutek (z papíru nebo plastu). Na dort nakreslíme od středu ke krajům spirálu.
Krok 7: Špejlí vytvoříme pavučinový vzor na povrchu dortu. Od středu vedeme čáry a poté mezi nimi v opačném směru. Tak vytvoříme vzor pavučiny. Nakonec boky dortu ozdobíme plátky mandlí a dort necháme dobře ztuhnout.
Zveřejněno 20. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Moje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Nejnovější recepty
Vepřová pěna z domácí vepřovky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový chalupářský guláš s vejcem a opečeným párkem
Přidáno před 12 hodinami
Bábovka z karamelového Salka
Přidáno před 13 hodinami
Hořčice z cukety
Přidáno před 13 hodinami
Fettuccine ve smetanové omáčce s krémovými žampiony a kuřecím masem
Přidáno před 13 hodinami
Piškotové řezy s džemem, mascarpone krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 8 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 9 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 10 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 10 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 11 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 12 hodinami
Linecké sušenky
Mummy46 před 13 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
GabinaMraz před 14 hodinami
Extra rychlé lívance
oplovka před 14 hodinami
Ostružinové poháry
Alena445 před 15 hodinami
Suroviny:
bílek,
cukr,
mouka hladká,
ořechy lískové mleté,
sůl,
skořice mletá,
citron,
žloutek,
máslo,
cukr vanilkový,
sůl,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
mléko,
pálenka,
cukr moučkový,
šťáva citronová,
olej,
džem meruňkový,
čokoláda hořká,
mandle plátkové
Komentáře (13)