Dort Esterházy podle Maršálka
Čeká vás rodinná oslava? Chcete se blýsknout výborným dortem jako od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka? Zkuste upéct tento. Postup vypadá náročně, ale následováním osvědčeného receptu dojdete do sladkého dortového cíle.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 270 kJ / 6 996 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,33 g |
Tuky | 441,16 g |
Vláknina | 23,16 g |
Cholesterol | 2,91 g |
Sodík | 2,53 g |
Sůl | 6,17 g |
Sacharidy | 630,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků a soli vyšleháme sníh. V polovině šlehání přidáváme postupně cukr a šleháme do tuha. Mezitím připravíme pět pečících papírů, na které nakreslíme tužkou kruhy o velikosti dortové formy.
Krok 2: Do vyšlehaného sněhu lehce vařečkou vmícháme mouku, mleté ořechy, skořici a kůru. Těsto rozdělíme na připravené papíry. Rovnoměrně rozetřeme do kruhů až ke krajům. Pečeme na 200-220 °C po dobu 7-8 minut.
Krok 3: Na krém smícháme všechny suroviny a za stálého míchání při mírné teplotě přivedeme k varu. Mícháme a vaříme dvě minuty. Na povrch krému položíme potravinovou fólii a necháme vychladnout.
Krok 4: Po vychladnutí krém krátce prošleháme a přidáme máslo o stejné pokojové teplotě. Vše vyšleháme do hladkého krému. Upečené pláty zarovnáme nožem, aby byly všechny stejné.
Krok 5: Krém rozdělíme na čtyři díly (trochu odložíme na boky dortu). Pláty slepíme a potřeme i po obvodu. Dáme do lednice na chvíli ztuhnout. Poté potřeme tenkou vrstvou džemu a necháme zaschnout.
Krok 6: Smícháme polevu do husté konzistence a rozetřeme na dort. Čokoládu rozpustíme nad párou a naplníme zdobicí kornoutek (z papíru nebo plastu). Na dort nakreslíme od středu ke krajům spirálu.
Krok 7: Špejlí vytvoříme pavučinový vzor na povrchu dortu. Od středu vedeme čáry a poté mezi nimi v opačném směru. Tak vytvoříme vzor pavučiny. Nakonec boky dortu ozdobíme plátky mandlí a dort necháme dobře ztuhnout.
Zveřejněno 20. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Moje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Nejnovější recepty
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 2 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 2 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 2 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 2 hodinami
Piškotové kousky s krémem z mascarpone
Přidáno před 3 hodinami
Tuňáková pomazánka s petrželí
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 51 minutami
Borůvkový máslový koláč
martiline před 1 hodinou
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 1 hodinou
Americké lívance se skořicovým sirupem
kucharicek14 před 3 hodinami
Španělská polévka
Kajkajak před 4 hodinami
Jablečno-tvarohový cheesecake na plech
Terkat před 5 hodinami
Pečené krůtí stehno s cibulí
Limek před 5 hodinami
Hrníčková bublanina
zuzanaji před 7 hodinami
Banánové muffiny s čokoládou
brtna před 8 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
Jan Nemec před 8 hodinami
Suroviny:
bílek,
cukr,
mouka hladká,
ořechy lískové mleté,
sůl,
skořice mletá,
citron,
žloutek,
máslo,
cukr vanilkový,
sůl,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
mléko,
pálenka,
cukr moučkový,
šťáva citronová,
olej,
džem meruňkový,
čokoláda hořká,
mandle plátkové
Komentáře (13)