Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou

Celý rok se těšíme na podzimní úrodu švestek. Sladké švestky jsou oblíbenou náplní koláčů a mák k nim bezpochyby patří. Tato kombinace ve spojení s nadýchaným těstem potěší každého labužníka.

Hodnocení receptu je 4,6 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o velikosti 40 × 30 cm nebo 30 × 20 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 857 kJ /
4 029 kcal
Bílkoviny67,42 g
Tuky168,99 g
Vláknina22,35 g
Cholesterol 516 mg
Sodík 663 mg
Sůl2,17 g
Sacharidy548,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme a necháme na sítu okapat. Poté je vypeckujeme a každou polovinu nařízneme do vějířku (na pacičku). Množství švestek zvolíme tak, aby bylo těsto hustě pokryté, nebo podle vlastní chuti. Krok 2: Zapneme troubu a necháme ji nahřát na 180 °C. Hluboký plech vyložíme papírem na pečení. Velikost vybereme podle toho, jak velký koláč chceme upéct. Podle toho zvolíme i objem hrníčku – 250 ml na větší plech, 150 ml na menší. Krok 3: Do menší misky nasypeme mouku, přidáme cukr, máslo a prsty vše promneme na drobenku. Krok 4: Do větší mísy prosejeme mouku a přisypeme všechny sypké ingredience. Poté přilijeme olej, smetanu a v mléce rozkvedlané vejce. Krok 5: Vše dobře promícháme a těsto vlijeme na připravený plech. Poklademe hustě švestkami, posypeme skořicí a podle chuti i vanilkovým cukrem. Nakonec koláč rovnoměrně zasypeme drobenkou. Krok 6: Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20–25 minut do zlatavé barvy. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou a velikostí koláče. Krok 7: Hotový koláč necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme na čtverce a podáváme.

TIP: Oblíbené recepty na švestkové moučníky

Zveřejněno 17. 9. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Na větší plech použijeme hrnek o objemu 250 ml, na malý plech 150 ml. Upečený koláč je lehoučký, nadýchaný a voňavý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk2DB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk2DB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moanka: :-) moc děkuji za vyzkoušení, zprávu i krásné foto :-K:-K mějte se krásně

Byl u nás o víkendu. 😋Jen se po něm zaprášilo. 😃 Děkuji za pěkný recept. 😊 Přeji hezký zbytek večera. 😉

Merylas (moderátorka): :-) Moc děkuji, podobných receptů je spousta ale je to moc dobrá kombinace tak se vůbec nedivím. :-KKrásný den

Švestky mám moc ráda a kombinace s mákem je moc dobrá. :yes: Už jsem něco podobného pekla, ale můžu zase vyzkoušet podle jiného receptu. :-K

RubyRom: :-) děkuji a přeji krásný a pohodový večer :-K

Super koláč :yes::-K

Jaromira18: :-)Děkuji za komentář a souhlasím :-K Krásný zbytek neděle :-K

:yes::yes:Švestkové koláče jsou nejlepší, také je teď nejraději peču a vždy se po nich zapráší.:-K:-K:-K

Moanka: :-) díky za momentář a příště tedy vždy slupkou dolů, omlouvám se, že mě nenapadlo to napsat. Vídala jsem to tak dělat od dětství a pokládala jsem to za samozřemé v domění, že to tak dělají všichni. :-K užijte si krásný den

Tj dobrá rada tedy, také jsem skládala švestky téměř vždy slupkou nahoru. Díky…

Koláč je krásný. A švestka ve spojení s mákem, to mám moc ráda!! 😋 Brzy upeču… 😉

Zdravím a přeji pěknou neděli… 😃

Hella (moderátorka): :-)děkuji za komentář, vůbec by mě nenapadlo dělat to jinak, už i babička to tak dělávala ale chápu, že to třeba někdo neví. :-K krásnou neděli

Stále se diskutuje, jak pokládat švestky na těsto. Švestky pokládejte na koláč slupkou dolů. Při pečení se uvolňuje šťáva, která se spojí s drobenkou a vytvoří křupavý povrch.

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, kypřící prášek, kůra citronová, sůl, mák mletý, olej slunečnicový, vejce, smetana ke šlehání, mléko, švestky, skořice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, cukr krupice, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu