Lokše plněné sýrem
Lokše jsou placky z bramborového těsta, které se hodí jako výborná příloha, ale lze je dobře využít i jako samostatné jídlo. Spojení se sýrem je rafinovaná dobrůtka, která bude hrát dohromady třeba se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 741 kJ / 1 850 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,28 g |
Tuky | 40,26 g |
Vláknina | 28,00 g |
Cholesterol | 286 mg |
Sodík | 4,16 g |
Sůl | 10,21 g |
Sacharidy | 308,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
Krok 2: Přidáme vejce, sůl, a mouku. Zpracujeme na nelepivé těsto.
Krok 3: Těsto vytvarujeme do válečku a nakrájíme na kousky, podle toho jak chceme mít placky velké.
Krok 4: Rozválíme na tenkou kulatou placku, položíme plátek sýru a přiklopíme další tenkou plackou a přimáčkneme. Při vyvalování podsypáváme.
Krok 5: Rozpálíme suchou pánev, nejlépe litinovou, nebo nerezovou a smažíme placku dozlatova z obou stran, až budou hnědé puchýřky.
Krok 6: Po upečení potíráme rozpuštěným sádle a skládáme na sebe. Podáváme teplé, ale i studené jsou výborné.
Zveřejněno 13. 11. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lokše plněné sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yQQ
Moje poznámka
Lokše plněné sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yQQ
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 1 hodinou
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 1 hodinou
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 1 hodinou
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 2 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 2 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 2 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 3 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 3 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 3 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 3 hodinami
Suroviny:
brambory,
vejce,
sůl,
mouka polohrubá,
mouka,
sádlo,
sýr
Komentáře (12)
Bramborové placky se švestkami a mákem
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Dobře vím, že placky a lokše se poněkud liší, proto jsem do závorky dala, že se nejednalo o lokše, ale o placky. U nás se lokše nikdy nedělaly, ani já je nedělám. I když v těstě žádný rozdíl nevidím, ale hlavně ve způsobu pečení. Placky dělám silnější, lokše jsou tenounké, placky jsou smažené na trošce tuku, proto už se tukem nepotírají.
Do placek nedávám vajíčko, ale ani v jiných receptech na lokše vajíčko není - např.
Výborné lokše
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6