Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Mezi tradiční novoroční pokrmy patří čočka, která by nám měla zajistit dostatečný přísun peněz v nadcházejícím roce. Pokud vás již omrzela čočka na kyselo, vyzkoušejte arabský pokrm Mžaddra, který vás překvapí svojí příjemnou chutí a vůní.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 856 kJ / 1 878 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,23 g |
Tuky | 31,01 g |
Vláknina | 61,82 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,02 g |
Sacharidy | 304,29 g |
Postup přípravy
Můžeme podávat s lžící hustého jogurtu.
Zveřejněno 1. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDjJ
Moje poznámka
Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDjJ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno před 11 hodinami
Medailonky se žampiony a paprikami
Přidáno před 11 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy, sypané strouhaným vajíčkem
Přidáno před 11 hodinami
Pražma na grilu s bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Grilovaný losos s koprem a citronem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Koubicka před 4 hodinami
Cukeťák podle Kateřiny Winterové
matousekk před 5 hodinami
Brambory se dvěma druhy hub na kyselo
Sahula před 5 hodinami
Máčanka ze sušených hub
Sahula před 5 hodinami
Cuketové placičky
Issis před 7 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
motelij před 9 hodinami
Kefírka s kokosovým krémem
LilianaKofronova před 9 hodinami
Čínský okurkový salát
Marcela0123 před 9 hodinami
Tvarohovo-vajíčková pomazánka
Evicka18 před 9 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 10 hodinami
Suroviny:
čočka zelená,
rýže basmati,
cibule,
kurkuma,
skořice mletá,
koření nové koření mleté,
římský kmín mletý,
cukr,
mouka hladká,
olej slunečnicový,
olej olivový,
koriandr čerstvý,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (12)
Je tu ale jeste jeden aspekt, nerada bych nekomu tady lezla do zeli a upravovala mu recept. Ted jsem to 2x udelala, treba jsem i nekoho nastvala.
Myslím, že by bylo super, kdybys mohla ty své znalosti sepsat a po dohodě s adminy článek dát např. do zdejšího Magazínu. Tady u receptu to, bohužel, zapadne.
Ještě jednou - díky za inspiraci, v poslední době mě arabská kuchyně zajímá čím dál víc
1 dil muskatovy orisek, 1 díl hrebiček, jeden díl pepř černý, 1 díl pepř bílý, 1 díl skořice, 1 díl římský kmín, 1 díl kari koření. Ideálně koření čerstvě mleté.
Používám i do ruznych arabskych jidel.
složení :
muškátového oříšku,
hřebíčku,
pepře,
bílého pepře,
skořice,
římského kmínu,
kari koření
sumah
kardamon
a můžeme podle chuti přidat červenou papriku.
_____________________________________________________________
Všechno společně semeleme a důkladně promícháme.
Směs arabského koření používaná hlavně v zemích okolo Perského zálivu. Obvykle koření krátce orestujeme na másle, aby rozvinulo vůni a chuť. Používáme na maso, nejlépe jehněčí a skopové, na tučnější ryby, do polévek, čočky, rýže a při dušení lilků, rajčat aj.
(Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce celých bobulek nového koření,
4 lžíce papriky,
2 lžíce semínek koriandru,
2 lžičky mleté skořice,
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
Před použitím se tradičně směs osmaží na másle.
Skladovat ve vzduchotěsně uzavřené skleničce bez slunečního světla. Koření ztratí časem na síle, ale při správném skladování vydrží mnoho měsíců.
P.S. baha'r v arabštině znamená pepř. Baha'rat znamená koření. Je to směs velice mnohostranná a používá se v různých pokrmech.
Toto koření můžete koupit na trzích a v obchodech Středního Východu, avšak je víc jak snadné si ho připravit doma. Existuje však mnoho variant na základní směs pepře s novým kořením. Některá mohou obsahovat papriku, semínka koriandru, hřebíček, kůru casie (podřád skořice, se kterou je botanicky spřízněný), sumac, muškátový oříšek, římský kmín, nebo semínka cardamomu. Chcete-li, můžete si pohrát se směsí přidáním některých uvedených koření ;o)
TIP: Muže se použít na jehněčí, kuře, olejnatou rybu, nebo špetka do polévky, dušených rajčat, čočky, lilků atd. Obvykle se směs před použitím na chvíli osmaží v másle.
Původní kuchyní tohoto receptu je Sýrie
_______________________________________________________________________________
Ingredience
1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku,
1 polévková lžíce kardamomu,
3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu),
2 polévkové lžíce skořice,
2 polévkové lžíce koriandru,
2 polévkové lžíce hřebíčku,
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce sladké papriky (nepouzivam a do smesi nepridam)
______________________________________________________________________________RECEPTY ___
Ve skleněné míse smíchat olivový olej, citron, cibuli, skořici, cardamom, tymián, sůl, pepř, římský kmín, baharat a papriku. Vložit tam kokrájené maso a v chladničce přikryté ho marinovat asi 6 hodin. Sem tam promíchat.
______________________________________________________________________________