Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Mezi tradiční novoroční pokrmy patří čočka, která by nám měla zajistit dostatečný přísun peněz v nadcházejícím roce. Pokud vás již omrzela čočka na kyselo, vyzkoušejte arabský pokrm Mžaddra, který vás překvapí svojí příjemnou chutí a vůní.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 856 kJ / 1 878 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,23 g |
Tuky | 31,01 g |
Vláknina | 61,82 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,02 g |
Sacharidy | 304,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžeme použít i hnědou čočku, ale zelená je v tomto případě lepší, protože se nerozvaří.
Zdroj: arabská kuchyně
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 2. 2024 13:53
6. 1. 2024 15:01
5. 1. 2024 20:57
4. 1. 2024 16:46
3. 1. 2024 18:04
Je tu ale jeste jeden aspekt, nerada bych nekomu tady lezla do zeli a upravovala mu recept. Ted jsem to 2x udelala, treba jsem i nekoho nastvala.
3. 1. 2024 17:57
Myslím, že by bylo super, kdybys mohla ty své znalosti sepsat a po dohodě s adminy článek dát např. do zdejšího Magazínu. Tady u receptu to, bohužel, zapadne.
Ještě jednou - díky za inspiraci, v poslední době mě arabská kuchyně zajímá čím dál víc
3. 1. 2024 17:27
1 dil muskatovy orisek, 1 díl hrebiček, jeden díl pepř černý, 1 díl pepř bílý, 1 díl skořice, 1 díl římský kmín, 1 díl kari koření. Ideálně koření čerstvě mleté.
Používám i do ruznych arabskych jidel.
3. 1. 2024 17:23
složení :
muškátového oříšku,
hřebíčku,
pepře,
bílého pepře,
skořice,
římského kmínu,
kari koření
sumah
kardamon
a můžeme podle chuti přidat červenou papriku.
_____________________________________________________________
Všechno společně semeleme a důkladně promícháme.
Směs arabského koření používaná hlavně v zemích okolo Perského zálivu. Obvykle koření krátce orestujeme na másle, aby rozvinulo vůni a chuť. Používáme na maso, nejlépe jehněčí a skopové, na tučnější ryby, do polévek, čočky, rýže a při dušení lilků, rajčat aj.
(Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce celých bobulek nového koření,
4 lžíce papriky,
2 lžíce semínek koriandru,
2 lžičky mleté skořice,
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
Před použitím se tradičně směs osmaží na másle.
Skladovat ve vzduchotěsně uzavřené skleničce bez slunečního světla. Koření ztratí časem na síle, ale při správném skladování vydrží mnoho měsíců.
P.S. baha'r v arabštině znamená pepř. Baha'rat znamená koření. Je to směs velice mnohostranná a používá se v různých pokrmech.
Toto koření můžete koupit na trzích a v obchodech Středního Východu, avšak je víc jak snadné si ho připravit doma. Existuje však mnoho variant na základní směs pepře s novým kořením. Některá mohou obsahovat papriku, semínka koriandru, hřebíček, kůru casie (podřád skořice, se kterou je botanicky spřízněný), sumac, muškátový oříšek, římský kmín, nebo semínka cardamomu. Chcete-li, můžete si pohrát se směsí přidáním některých uvedených koření ;o)
TIP: Muže se použít na jehněčí, kuře, olejnatou rybu, nebo špetka do polévky, dušených rajčat, čočky, lilků atd. Obvykle se směs před použitím na chvíli osmaží v másle.
Původní kuchyní tohoto receptu je Sýrie
_______________________________________________________________________________
Ingredience
1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku,
1 polévková lžíce kardamomu,
3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu),
2 polévkové lžíce skořice,
2 polévkové lžíce koriandru,
2 polévkové lžíce hřebíčku,
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce sladké papriky (nepouzivam a do smesi nepridam)
______________________________________________________________________________RECEPTY ___
Ve skleněné míse smíchat olivový olej, citron, cibuli, skořici, cardamom, tymián, sůl, pepř, římský kmín, baharat a papriku. Vložit tam kokrájené maso a v chladničce přikryté ho marinovat asi 6 hodin. Sem tam promíchat.
______________________________________________________________________________
2. 1. 2024 10:13
2. 1. 2024 09:29
1. 1. 2024 21:30
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Banana split
Přidáno před 5 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 19 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 19 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rýžový nákyp
Kikaa uvařil před 6 minutami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
eliskac uvařila před 29 minutami
Mleté maso ve smetanové omáčce
mafinka888 uvařila před 31 minutami
Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky
kraloja uvařil před 32 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Valis uvařila před 1 hodinou
Španělské ptáčky z vepřového
TerezaD uvařila před 1 hodinou
Makovo-kokosove rezy s kakaovo-rumovou polevou
Sibyla uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nudličky na kari
andrejkowa.nela uvařila před 1 hodinou
Pudink s piškůtky
Merylas uvařila před 2 hodinami
Kinder Paradiso
Babu1 uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat celé koření k dochucování jídel? Máme několik jednoduchých možností
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Další recepty
Suroviny: čočka zelená, rýže basmati, cibule, kurkuma, skořice mletá, koření nové koření mleté, římský kmín mletý, cukr, mouka hladká, olej slunečnicový, olej olivový, koriandr čerstvý, pepř mletý, sůl
Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDjJ
11 názorů