Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát

Špekové knedlíky se vám budou líbit pro svou chuť a sympatickou velikost do dlaně. Navíc do nich spotřebuje postarší pečivo. Nesmí se vařit ve vodě, pouze v páře, ale pokud dodržíte postup, není na nich co zkazit.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 115 kJ /
1 462 kcal
Bílkoviny35,82 g
Tuky107,24 g
Vláknina11,89 g
Cholesterol 351 mg
Sodík 4,19 g
Sůl10,65 g
Sacharidy83,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na knedlíky používáme předem usušené kostičky staršího pečiva, může být směs ze zbylých rohlíků, veky, nebo chleba (suším tak rohlíky, toustový a lámankový chléb). Krok 2: Špek nakrájíme na drobnější kostičky a dáme na malou pánvičku na lžíci sádla mírně vysmažit cca 5 minut, jakmile začnou zlátnout odstavíme. Ještě teplý špek vlijeme do mísy na pečivo a dobře promícháme. Necháme vsáknout cca 5 minut. Krok 3: Poté v uvedeném malém množství mléka rozkvedláme vejce a osolíme. K pečivu nejprve vmícháme mouku a poté vlijeme mléko s vejcem. Opět dobře promícháme a necháme vsáknout celých 20 minut. Krok 4: Odpočinutou směs rozdělíme na čtvrtiny a z každé důkladným zmáčknutím vytvarujeme kulaté knedlíky. Pokud máme pařáček, lehce potřeme olejem a vaříme knedlíky v páře 20 minut. Používám Mikrogurmet určený k vaření v páře v MVT a vařím dle návodu na 800 W 18 minut ve vyšší nádobě, do spodní dáme 400 ml teplé vody. Po uvaření nemusíme knedlíky propichovat, jsou nadýchané, ale nesrazí se. Krok 5: Zatím na pánvi na rozpuštěné trošce sádla zesklovatíme drobně nasekanou šalotku. Přidáme rozmrazený a okapaný špenát, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Pár minut podusíme a kdo chce přilije maličko smetany ke šlehání a necháme lehce zredukovat na potřebnou hustotu. Krok 6: Maso můžeme použít zbylé pečené nebo okořeněné plátky krkovice opečené na pánvi. Špekové knedlíky jsou ale velmi dobré i bez masa, jen se špenátem nebo dušeným kysaným zelím.

Zveřejněno 29. 1. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Když nemáme nasušené, můžeme dát nakrájené pečivo do trouby usušit a nechat vychladnout, je potřeba dodržovat váhu - sušené 115 g.

Výborné knedlíky dělám podle Jany Zatloukalové (Florentýna), ostatní podle své chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v286m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v286m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

RubyRom: :-)Moc děkuji, knedlíky jsou výborné ala foto hrozné mám nadělený nový notebook a nějak si s těmi fotkami nerozumí ;-) Přeji krásný a pohodový den

Skvělé :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Suroviny:
pečivo, sádlo, špek, vejce, mléko, mouka hrubá, sůl, olej, krkovice vepřová, sůl, kmín celý, pepř mletý, česnek, špenát listový mražený, cibule šalotka, sádlo, česnek, sůl, pepř mletý, smetana

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu