Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Koláčky jako malované, rovnou s dvěma lahodnými náplněmi si připravíte podle našeho receptu. Dobře vykynuté těsto, rumem vonící rozinky a výborně vychucená náplň. To je deviza koláčků, po kterých se jen zapráší.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 241 kJ / 4 121 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 116,77 g |
Tuky | 164,43 g |
Vláknina | 42,90 g |
Cholesterol | 1,74 g |
Sodík | 947 mg |
Sůl | 2,11 g |
Sacharidy | 522,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme je do rumu. Necháme marinovat, klidně i delší dobu.
Krok 2: Hrušky oloupeme a nastrouháme, podusíme s cukrem, skořicí a přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink. Za stálého míchání ještě chvilku vaříme. Necháme vystydnout.
Krok 3: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh a ostatní suroviny dáme do mísy a vyšleháme.
Zlehka vmícháme sníh do tvarohové náplně. Krok 4: V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Krok 5: Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolku, máslo, vejce a žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Propracujeme těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, ze kterých uděláme kuličky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme náplněmi. Krok 7: Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C dozlatova, asi 15 - 20 minut. Podle typu trouby, každá peče jinak, musíme pohlídat. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Potřeme jím okraje koláčů hned jak je vytáhneme z trouby. Necháme vychladnout. Pokud zbyde máslo s rumem, můžeme pokapat i náplň koláčů.
Zlehka vmícháme sníh do tvarohové náplně. Krok 4: V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Krok 5: Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolku, máslo, vejce a žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Propracujeme těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, ze kterých uděláme kuličky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme náplněmi. Krok 7: Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C dozlatova, asi 15 - 20 minut. Podle typu trouby, každá peče jinak, musíme pohlídat. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Potřeme jím okraje koláčů hned jak je vytáhneme z trouby. Necháme vychladnout. Pokud zbyde máslo s rumem, můžeme pokapat i náplň koláčů.
Zveřejněno 20. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rD54
Moje poznámka
Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rD54
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 4 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 8 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 18 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 18 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 4 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 5 hodinami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 6 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 6 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 6 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 7 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 8 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 9 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 11 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 11 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
majolka,
máslo,
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
vejce,
máslo,
rum,
rozinky,
rum,
tvaroh,
cukr,
šťáva citronová,
vejce,
pudinkový prášek,
hruška,
cukr,
skořice mletá,
pudink vanilkový
Komentáře (8)