Švestkový točený koláč
Švestkový točený koláč je mistrovským dílem, které potěší jak oko, tak i chuťové pohárky. Základem koláče je nadýchané kynuté těsto, které naplníme makovou náplní a stočíme do spirál. Ty proložíme sladkokyselými švestkami.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma o průměru 32 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 980 kJ / 5 014 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 105,66 g |
| Tuky | 229,16 g |
| Vláknina | 57,70 g |
| Cholesterol | 442 mg |
| Sodík | 574 mg |
| Sůl | 1,34 g |
| Sacharidy | 603,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uděláme kvásek: Do poloviny odměřeného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky zamícháme rozdrobené droždí a necháme kvásek na teplém místě vykynout.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, cukr, olej, vzešlý kvásek a za postupného přilévání mléka vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 3: Mléko na náplň dáme svařit. Mletý mák, cukr, skořici smícháme a zalijeme vařícím mlékem, zamícháme, necháme vychladnout. Do chladného máku vmícháme džem.
Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát 30x40 cm a rozkrojíme po délce na tři pruhy, které potřeme makovou směsí. Každý pruh stočíme do dlouhé roličky.
Krok 5: Do vymazané a moukou vysypané formy srovnáme do spirály roličky. Začneme u vnějšího okraje, jednu za druhou stáčíme ke středu a necháme mezi jednotlivými kruhy mezeru na švestky a počítáme také s tím, že těsto ještě nakyne.
Krok 6: Povrch roliček natřeme zbylým bílkem po použitých žloutcích, do mezer vložíme vypeckované a rozpůlené švestky, posypeme skořicovým cukrem a mandlovými lupínky. Necháme ještě chvilku kynout, než se ohřeje trouba na 170 °C.
Krok 7: Pečeme při teplotě 170°C do zlatohněda. Před podáváním pocukrujeme.
Zveřejněno 21. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový točený koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6Wgv
Moje poznámka
Švestkový točený koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6Wgv
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 35 minutami
Grinchův elixír
Přidáno před 15 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 18 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 48 minutami
Kapří hranolky
loing před 9 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 9 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 10 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 10 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 10 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 11 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 12 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
droždí,
žloutek,
sůl,
cukr,
mléko,
mák mletý,
cukr,
mléko,
marmeláda,
skořice,
lupínky mandlové,
cukr skořice,
švestky,
mouka
Komentáře (3)