Točený třešňový dort

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 6 názorů

Suroviny

2 pláty lístkového těsta 30 x 30 cm (koupený polotovar)
500 g vypeckovaných třešní
Krém:
350 g másla
1,5 plechovky karamelizovaného kondenzovaného proslazeného mléka
Čokoládová poleva:
150 g čokoládových čoček (hořká čokoláda)
150 ml smetany ke šlehání
3 lžíce kukuřičného sirupu (tekutý med)
čokoládová rýže na dozdobení
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jako první připravte karamelizované kondenzované mléko, jestliže jste je nekoupili v podobě polotovaru: Plechovky klasického proslazeného mléka nechte zcela ponořené ve vodě zvolna vařit 1,5 hodiny. Chladnout pak musí až do dalšího dne.

  2. V předstihu dále připravte čoko polevu (ganache): smetanu přiveďte k bodu varu, odstavte ji a nechte v ní rozpustit čokoládové čočky. Základ pak umíchejte dohladka společně s kukuřičným sirupem nebo medem a nechte ho zcela zchladnout (vyplatí se ho nechat v chladu odležet do druhého dne).

  3. Plát lístkového těsta rozrolujte a na podkladovém papíru jej rozdělte na délku rádýlkem na proužky široké cca 3 až 4 cm dle velikosti třešní (viz Náš tip). Každý středem poklaďte vypeckovanými třešněmi s mezerami o velikosti poloviny plodu a do těsta celou řadu opatrně zabalte, získáte hada ve tvaru perlovce.

  4. Zabalený proužek přeneste do kruhové formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a od středu či obvodu postupně stáčejte jeden za druhým do podoby spirály. Mezi prameny přitom ponechte cca 1 cm široký rozestup (kvalitní těsto by je mělo v průběhu pečení vyplnit).

  5. Obsah formy nakonec upečte v troubě vyhřáté na 200°C (cca 15 minut). Takto připravte ještě další 2 pláty a upečené nechte zcela vychladnout.

  6. Připravte krém: měkké máslo vyšlehejte doběla a po lžících do pěny zapracujte zkaramelizované mléko (musí mít pokojovou teplotu!). Jemný krém důkladně prošlehejte. Přibližně čtvrtinu krému rozetřete na jeden ze zchladlých kruhových plátů, přiklopte ho druhým a takto složte všechny 3 na sebe.

  7. Povrch celého korpusu potřete zbylým krémem (vrstva nemusí být dokonale hladká) a nechte vše v chladu ztuhnout. Celý nakonec polijte připravenou zchladlou čokoládovou polevou (ganache) a bok případně obsypte čokoládovou rýží.

Poznámka

Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/perlovcovy-toceny-...

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Točený třešňový dort

Tématické fráze: třešňový dort třešnový dort recept točeny dort nejrecepty.sk bylinková spirála postup práce karamelizované kondenzované mléko recept točený dort dort ve tvaru hada cokoladovo tresnovy dort třešňové šneky točený dort recept toceny lystkovy koláč dort z toceneho korpusu stočený dort do spirály třešnové dorty coko třešňový koláč tsešnovy dort dort spirala dorty s hadem čokoládové čočky poleva

Zapomněl/a jsem heslo