Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Dobrou šunku připravíme z pohodlí domova za pomoci šunkovaru. Skvělou chuť šunky tvoří šťavnaté vepřové maso, voňavé provensálské bylinky a trochu medu. Přípravy se nemusíme obávat, nejde o nic složitého.
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a oba druhy soli. Oba druhy masa opláchneme a osušíme.
Krok 2: Krkovici nakrájíme na větší kusy a dvakrát po sobě umeleme na masovém mlýnku. Kýtu nakrájíme na drobnější kostky o velikosti cca 1,5 cm.
Krok 3: Umleté maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama přibližně 10 minut důkladně promačkáváme a promícháváme.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou kýtu, provensálské bylinky a znovu ještě malinko rukama prohněteme. Směs v míse překryjeme mikrotenovou folií a dáme na 24 hodin do lednice.
Krok 5: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme a můžeme formou i několikrát bouchnout do pracovní plochy, abychom vytlačili vzduchové bublinky.
Krok 6: Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubšího hrnce.
Krok 7: Hrnec naplníme teplou vodou cca 0,5 cm pod okraj víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.
Krok 8: Při teplotě 75° C vaříme 120 minut. Poté dáme šunkovar do jiného hrnce se studenou vodou ochladit.
Krok 9: Dobře ochlazený šunkovar dáme přes noc do lednice, druhý den šunku z formy vytáhneme a nakrájíme.
Zveřejněno 29. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Moje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 11 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 1 hodinou
Likérové špičky
Sahula před 3 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 3 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 3 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 5 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 5 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
kýta vepřová,
voda,
sůl,
rychlosůl,
med tekutý,
koření provensálské
Komentáře (8)
Šunkový salám na cesty
Recept ještě nebyl hodnocen 3,6