Jidáše podle babičky
Recepty po babičce bývají zárukou, že se vše podaří jak má. Jistě tomu tak bude i u tohoto receptu na tradiční velikonoční sladké pečivo. Jidáše před upečením potíráme vejcem s rumem a po vytažení z trouby můžeme ještě horké pokapat. medem.
Suroviny pro 15 kusů
15kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 400 kJ / 3 203 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,92 g |
Tuky | 74,99 g |
Vláknina | 17,43 g |
Cholesterol | 563 mg |
Sodík | 217 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 542,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve založíme kvásek. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrubou mouku a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 2: Do robotu dáme prosátou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, kůru, sůl, vejce a kvásek. Začneme promíchávat, přidáme trochu vlažného mléka.
Krok 3: Až se vše smísí, přidáme rozehřáté, ale vlažné sádlo, med, rozinky a s pomocí vlažného mléka zaděláme vláčné těsto, které přeložíme na vál a s trochou hladké mouky ještě vypracujeme.
Krok 4: Dáme kynout do mísy přikryté utěrkou, až těsto zdvojnásobí objem.
Krok 5: Vykynuté těsto opět přendáme na vál, podsypeme moukou, odkrajujeme kusy těsta a válíme z něj válečky, které stáčíme do spirál. Konec "ocásku" vložíme dospod jidáše, aby se nám při pečení nerozbalil.
Krok 6: Jidáše klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut vykynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a upečeme dozlatova. Po upečení, pokud máte rádi, potřete vlažným medem.
Zveřejněno 17. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ozKk
Moje poznámka
Jidáše podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ozKk
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 14 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 17 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 3 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 4 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 5 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 6 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 8 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 9 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 9 hodinami
Stir-fry s mletým masem, zelenými fazolkami a červenou paprikou
spamejlik před 10 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 10 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 11 hodinami
Tématické fráze:
recept na jidáše,
jidase recept,
recept babicek na jidáše,
recepty od babičky,
velikonoční kynoucí zajíčci,
rcept na jidase
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
kůra citronová,
sůl,
vejce,
med,
cukr vanilkový,
sádlo,
rozinky,
mléko,
mléko,
mouka hrubá,
cukr,
droždí čerstvé,
vejce,
rum,
med
Komentáře (2)