Jidáše podle babičky
Recepty po babičce bývají zárukou, že se vše podaří jak má. Jistě tomu tak bude i u tohoto receptu na tradiční velikonoční sladké pečivo. Jidáše před upečením potíráme vejcem s rumem a po vytažení z trouby můžeme ještě horké pokapat. medem.
Suroviny pro 15 kusů
15kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 400 kJ / 3 203 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 80,92 g |
| Tuky | 74,99 g |
| Vláknina | 17,43 g |
| Cholesterol | 563 mg |
| Sodík | 217 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 542,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve založíme kvásek. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrubou mouku a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 2: Do robotu dáme prosátou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, kůru, sůl, vejce a kvásek. Začneme promíchávat, přidáme trochu vlažného mléka.
Krok 3: Až se vše smísí, přidáme rozehřáté, ale vlažné sádlo, med, rozinky a s pomocí vlažného mléka zaděláme vláčné těsto, které přeložíme na vál a s trochou hladké mouky ještě vypracujeme.
Krok 4: Dáme kynout do mísy přikryté utěrkou, až těsto zdvojnásobí objem.
Krok 5: Vykynuté těsto opět přendáme na vál, podsypeme moukou, odkrajujeme kusy těsta a válíme z něj válečky, které stáčíme do spirál. Konec "ocásku" vložíme dospod jidáše, aby se nám při pečení nerozbalil.
Krok 6: Jidáše klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut vykynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a upečeme dozlatova. Po upečení, pokud máte rádi, potřete vlažným medem.
Zveřejněno 17. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ozKk
Moje poznámka
Jidáše podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ozKk
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 10 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 10 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 10 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 14 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 6 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 7 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 7 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 7 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 8 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 8 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 9 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 9 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 10 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 11 hodinami
Tématické fráze:
recept na jidáše,
jidase recept,
recept babicek na jidáše,
recepty od babičky,
velikonoční kynoucí zajíčci,
rcept na jidase
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
kůra citronová,
sůl,
vejce,
med,
cukr vanilkový,
sádlo,
rozinky,
mléko,
mléko,
mouka hrubá,
cukr,
droždí čerstvé,
vejce,
rum,
med
Komentáře (2)