Mrkvová bábovka
Jednoduchá, šťavnatá a rychlá bábovka. Mrkev dodá těstu vláčnost a zajímavou strukturu. Sníh z vaječných bílků pak bábovku učiní krásně nadýchanou. Nechte se inspirovat a připravte si sladkou pochoutku ke kávě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 369 kJ / 4 629 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,29 g |
Tuky | 156,56 g |
Vláknina | 44,00 g |
Cholesterol | 785 mg |
Sodík | 1,28 g |
Sůl | 3,72 g |
Sacharidy | 692,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na bábovku vymažeme nebo tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas předehřejeme troubu na 180 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: Ve větší míse smícháme oba cukry, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mléko a důkladně promícháme.
Krok 4: Odvážíme mouku, k ní přidáme kypřicí prášek a promícháme.
Krok 5: Moučnou směs pomalu přisypáváme do vyšlehané žloutkové pěny. Pořádně promícháme. Následně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Krok 6: Nakonec pomalu přidáme sníh z bílků a lehce ho vmícháme do mrkvového těsta.
Krok 7: Hotové těsto nalijeme do nachystané bábovkové formy a pečeme při 180 °C asi 30-45 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Stupeň propečení kontrolujeme vpíchnutím špejle. Ta by měla být po vytažení suchá.
Krok 8: Bábovku vyjmeme z trouby a necháme ve formě ještě chvíli odpočívat. Poté vyklopíme a necháme vychladnout.
Krok 9: Před podáváním můžeme pocukrovat.
Zveřejněno 13. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mrkvová bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNLZ
Moje poznámka
Mrkvová bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNLZ
Nejnovější recepty
Polévka z čerstvého zelí s houbami a bramborem
Přidáno před 1 hodinou
Tvarohové nanuky
Přidáno před 6 hodinami
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno 31. 7. 2025 13:11:14
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno 31. 7. 2025 13:01:03
Dušená kuřecí stehna s rajčaty a paprikami
Přidáno 31. 7. 2025 09:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketový perník
sarkasj@seznam.cz před 10 minutami
Gratinovaná cuketa s brambory
TondaJ před 1 hodinou
Babiččina kulajda
Ivyjg před 1 hodinou
Frankfurtská polévka bez mléka
edmako před 1 hodinou
Plněné tousty
monyss před 2 hodinami
Roláda z mletého masa
radekfiala před 2 hodinami
Jarní polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Fitulka před 3 hodinami
Masové hašé
Kristina1 před 3 hodinami
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Fitulka před 3 hodinami
Tématické fráze:
mrkvová bábovka recept,
recept na mrkvovou bábovku,
recept mrkvová bábovka,
babovka mrkvova,
recepty mrkvová bábovka,
bábovka z mrkve,
mrkvová bábovka, buchta,
mrková bábovka,
mrkvová bábovka bez vajec,
mrkvová bábovka bez cukru,
mrkvová roláda recept,
mrkvové těsto,
mrkovová bábovka,
mrkvovábabovka,
fitness bábovka bez mouky,
mrkvova,
vegan bábovka,
recepty na mrkvovou bábovku,
zdrava babovka,
mrkvová dia buchta
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka polohrubá,
olej,
mléko,
kypřící prášek,
cukr vanilkový,
mrkev,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (30)
Hlavička by měla být upravena na 85 min (příprava 25 min, tepelná úprava 60 min).
mrkev jsem strouhala na jemno je to správně???
budu ráda za radu
Zuzka