Linecký talíř
Linecký talíř je mozaika tradičního cukroví, která v sobě spojuje jemné máslové těsto, vůni vanilky a chuť domácí marmelády. Na jednom talíři se snoubí klasika v podobě lineckých koleček, slepovaných srdíček i originálních tvarů.
Postup přípravy
Krok 1: Příprava těsta:
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Zveřejněno 6. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Moje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Nejnovější recepty
Cuketová marmeláda
Přidáno před 12 hodinami
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 20 hodinami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno 25. 8. 2025 20:30:29
Polévka s ratatouille
Přidáno 25. 8. 2025 20:00:37
Maso na špejli
Přidáno 25. 8. 2025 19:57:24
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí plátky v kořeněné omáčce
Koubicka před 7 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
k.trojancova před 8 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
MamaHana před 9 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
MamaHana před 9 hodinami
Chutné vafle
Kubabuba14 před 10 hodinami
Sterilovaná rajčata na všechno
olivka před 10 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
DitaB před 11 hodinami
Světlý korpus
Myroslava před 11 hodinami
Vepřová panenka s gnocchi a špenátem
RaeRea před 13 hodinami
Cuketové palačinky z kefíru
Bretik před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
kůra citronová,
vanilka,
skořice,
koření do perníku,
kakao,
koření hřebíček,
kurkuma,
koření dýňové
Komentáře (8)