Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Buchtičky s krémem jsou klasikou nejen školních jídelen. Povzneste tento pokrm na vyšší standard a připravte k nadýchaným kynutým buchtičkám pěnu. Ta má základ v kvalitním víně a vyšlehaných žloutcích s cukrem, vodou a citronovou kůrou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 25 318 kJ / 6 051 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 149,18 g |
| Tuky | 324,69 g |
| Vláknina | 23,16 g |
| Cholesterol | 3,37 g |
| Sodík | 486 mg |
| Sůl | 1,12 g |
| Sacharidy | 621,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na dno mísy nasypeme 1 lžíci cukru. Na cukr nadrobíme droždí a dáme na teplé místo, aby droždí změklo.
Krok 2: Mezitím ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozpustíme 260 g másla.
Krok 3: Jakmile je droždí měkké, poprášíme ho trochou mouky, přidáme druhou lžíci cukru, přilijeme vlažné mléko a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě až napění. Prosejeme mouku, přilijeme do ní kvásek, přidáme vanilkový cukr, skořici, špetku soli, vejce i žloutky, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dáme ho na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.
Krok 4: Na plechu s vysokým okrajem rozpustíme 140 g másla. Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 5: Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme placku, která je velká jako plech. Měla by být silná asi 2 cm. Placku rozkrájíme na asi 2x2 cm velké dílky ze kterých ušouláme kuličky. Dáváme je na plech tak, že je celé obalíme v másle a skládáme těsně vedle sebe.
Krok 6: Plech dáme do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20-25 minut (do zezlátnutí).
Krok 7: Na sporák dáme hrnec s vodou a na hrnec mísu, která dobře vodí teplo. Voda v hrnci by se neměla dotýkat mísy.
Krok 8: Do mísy dáme žloutky s cukrem, citronovou kůru a vodu. Dáme na vodní lázeň a šleháme ruční metlou do pěny. Postupně přiléváme víno a šleháme tak dlouho, až budeme mít hustou pěnu. Ochutnáme - můžeme dosladit - záleží, jak sladké víno jsme použili. Mělo by nám to trvat zhruba tak dlouho, než se upečou buchtičky. Pak sundáme z páry a ještě chvilku šleháme.
Krok 9: Buchtičky vyklopíme z plechu, pocukrujeme moučkovým cukrem a naservírujeme na talíře, na které jsme rozdělili pěnu. Servírujeme dostatečně rychle, aby nespadla pěna.
Zveřejněno 28. 7. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9OE
Moje poznámka
Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9OE
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 14 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 17 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 20 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapří hranolky
loing před 9 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 9 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 9 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 9 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 9 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 10 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 11 hodinami
Svíčková na smetaně
Sirael před 12 hodinami
Tématické fráze:
recept na chadeau,
máš love buchty,
máslové buchtičky plněné,
francouzke buchticky
Suroviny:
cukr krupice,
droždí čerstvé,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
cukr vanilkový,
máslo,
smetana ke šlehání,
vejce,
žloutek,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr krupice,
voda
Komentáře (7)