Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bageta / ciabatta

Lehkost italského pečiva v praktickém tvaru, který pod dozlatova upečenou kůrkou ukrývá jemné, nadýchané těsto. Skvěle chutná samotná, namočená do olivového oleje, nebo jako základ pro bohatě obložený sendvič.

Hodnocení receptu je 4,8 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jumano jumano

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min Bez doby kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 930 kJ /
461 kcal
Bílkoviny15,05 g
Tuky33,96 g
Vláknina1,68 g
Cholesterol 21 mg
Sodík 6,54 g
Sůl16,35 g
Sacharidy23,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme 100 g mouky, 100 ml teplé vody, cukr a droždí. Necháme 15 minut rozkynout. Krok 2: Přidáme zbytek vody, sůl, olej, rozmícháme a postupně přidáváme mouku, kterou do směsi pořádně zapracujeme. Krok 3: Těsto přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě. Krok 4: Pomoučíme vál, vyklopíme těsto, zaprášíme moukou a rozdělíme na 2 stejné části. Krok 5: Z každé části uděláme váleček, který zatočíme do vrtule. Krok 6: Dobře pomoučenou vrtuli umístíme na plech a necháme opět pár minut nakynout. (Jak dlouho, záleží na teplotě.) Krok 7: Jakmile je těsto při dotyku hezky pružné, pečeme při maximálním výkonu trouby (230–250 °C) zhruba 15–20 minut dozlatova. Jakmile se na povrchu začnou tvořit hnědé flíčky, je pečivo hotové. Krok 8: Dáme vychladnout na mřížku. Kdo chce měkkou kůrku, přikryje pečivo utěrkou, aby se zapařilo.

Zveřejněno 19. 1. 2021

Poznámka autora jumano

Vodu můžeme nahradit syrovátkou, mlékem nebo nálevem z oliv. Pokud chcete mít pečivo mastnější a křupavější přidejte více oleje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bageta / ciabatta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lqGM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bageta / ciabatta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lqGM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Moc děkuji za tento univerzální a variabilní recept.! Pekla jsem zatím 2x - poprvé s vodou, po druhé s mlékem - obě varianty super - chlebík je nadýchaný...jak peříčko :-) Droždí jsem použila sušené, pekla jsem z pšeničné chlebové mouky, přidala opražená semínka slunečnice, sezamu, lněné semínko, římský kmín, semínko libečku. Olej jsem dala olivový 40g. Pro dobrý pocit jsem přidala i lžíci žitného kvásku, který si krmíme na kváskový chleba. Těsto mi umíchal robot :-). Příště chci vyzkoušet jen s kváskem, ale to chce čas...:-)

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej olivový, droždí, cukr, sůl, olivy

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu