

Bílá krémová česnečka
Suroviny 4 porce
- 4 brambory
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 1 l mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- špetka podravky
Postup přípravy receptu
Česnek utřeme se čtyřmi špetkami soli.
Máslo necháme zpěnit a zasypeme hladkou moukou.
Usmažíme žlutou jíšku, do které vmícháme utřený česnek a jakmile zavoní, přilijeme mléko.
Prošleháme, snížíme teplotu na minimum a necháme probublávat deset minut. Občas zamícháme a hlavně hlídáme.
Mezitím oškrábeme brambory, nakrájíme je na kostky a přidáme do polévky. Zlehka vaříme do změknutí brambor, 10-15 minut.
Dochutíme podravkou a na závěr přidáme smetanu. Již nevaříme.
Poznámka od kuchařky
Podobné polévky tu již máme, ale skutečně identickou jsem nenašla. Ochutnala jsem ji v zimě jedné severočeské restauraci a nemohla na ni zapomenout, jak byla lahodná...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bílá krémová česnečka
-
Naprosto famózní polévka ! Manžel obědval, večeřel a snídal /ještě , že jsem uvařila HRNEC/
polévečky, jinak by mi nezůstalo. Česnečka , jemná, chutná a opravdu žravá. Mohu polévkovým mlsálkům doporučit. Dělala jsem 2 dávky. Brambory jsem uvařila ve vodě v druhém hrnci a přidala 10 minut před dovařením. Podravku jsem dala dvě a půl ČL, místo soli.
Chválím kuchařinku, že v restauraci vymámila recept od kuchaře !
Díky!
-
polévka je opravdu jednoduchá rychlá a chuťově výborná jen nechápu proč proboha každý používá pro dochucování podravky bujony a podobný polochemický sráčoviny .váři bez těch sraček a česnek už sám o sobě má tak specifickou chuť že nechápu proč bych ji měl kazit podravkou
-
Prave sem vyzkousel a mohu jen doporucit,perfektni zalezitost a je to snadne. Nejsem v kuchyni skoro vubec a zvladnul jsem to lehce.
-
Tahle polévka je zvláštní i tím, že nepoužívá žádné bylinky... Jde o čistou chuť brambor, másla, mléka s jemným nádechem česneku... Po všech přepatnáctělých chutích v restauracích, kde se v pracovní dny stravuji, oceňuji základní chutě - ty z kuchyně mojí babičky.
Špagi, k večeři jsem dojídala zbytek a přidala libeček, jak navrhuješ... Ale bohužel, není to ono... Hodilo to chuť nějak moc do polévkova, skoro "masoxova"... Jediné, co nepřekáží, ale občerství chuť, je hladkolistá petrželka.
Isuš, nech si nerušeně chutnat a těším se na nějaký ten obrázek z tvé dílny... -
Vařím skoro stejně a je moc dobrá
-
Eli, krémové polévky miluji, tuhle rozhodně zkusím
...zítra nejdu do práce, tak si ji doma udělám - oběd jedna báseň
-
Polévečka mi padla do noty, jdu ji ihned zrealizovat.Sekané bylinky mám na mražáku, už se moc těším.+3
-
No se smetanou jsem nedělala, vše je poprvé, rozhodně
Eli, přemýšlím o dochucení libečkem
, zkusím pro sebe