Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mandlová houbová omáčka

Houbovou omáčku připravujeme tradičně jako krémovou, smetanovou. Toužíte-li po změně, vyzkoušejte tuto verzi. Mražené povařené houby smícháme s řapíkatým celerem, cibulí a na finále také s mandlemi. Ty budou skvělým křupavým elementem směsi.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Chlebajez Chlebajez

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 35 min

40 min (5 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 797 kJ /
907 kcal
Bílkoviny22,86 g
Tuky66,79 g
Vláknina25,55 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy42,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mražené nakrájené houby krátce povaříme a odstavíme. Krok 2: Nakrájený celer a cibuli zpěníme s kmínem na sádle. Houby scedíme, přidáme na základ, zasypeme moukou, promícháme a podlijeme vodou, ve které jsme houby vařili. Krok 3: Vaříme do provaření mouky a zhoustnutí omáčky. Následně přidáme mandle a dochutíme solí. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Zveřejněno 29. 6. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlová houbová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR8oW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlová houbová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR8oW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Merylas: Merylas: postup jsem v receptu upravil na průběžný postup bez macerováni do druhého dne

bofinka: Každý zamražuje houby jinak, já je rovnou nakrájím a krátce podusím, většinou už na cibulce. Pak je už mám připravené k použití. Výhodou taky je, že nezaberou tolik místa, mám menší hranaté krabičky s víkem, ale dají se použít třeba i plastové hranaté "vaničky" od tvarohu. Dobře se ukládají na sebe. Pokud už je hub opravdu hodně, tak je zavařím, taktéž lehce podušené. Jako předvařit zamražené houby a nechat je do dalšího dne k dalšímu použití, to bych se i ze zdravotních důvodů bála. :-K

Chlebajez: :omg: ale to se zcela pletete - Toprecepty zde nejsou pro to, abyste si sem ukládal svoje experimenty ve vaření:no: Na to můžete použít kterýkoliv sešit na psaní doma nebo vlastní počítač.
Sem vkládejte POUZE osvědčené, vyzkoušené recepty. Prosím i o úpravu tohoto receptu, není důvod čtenářům radit, aby se k houbám chovali tak, že lidem mohou vzniknout zdravotní obtíže.

bofinka: Nevím, tak dělal jsem to poprvé a recepty si zde ukládám pro sebe a případnou inspiraci pro další experimentátory. Sušené houby tedy dávám rovnou do polévky a prakticky jde o pocitový přístup. Ve výsledku zřejmě valný rodíl není.

Chlebajez: Vzpominam, jak jsme nemeli v lasce vodou "nacucane" houby, treba kdyz jsme je nasbirali behem deste nebo tesne po :-Q
Okamzite jsme je osusili hadrikem a rovnou hodili na pekne rozpalenou panev, aby se z nich voda co nejrychleji odparila ;-)
Mrazene houby na omacku bych nikdy nepredvarovala, ale dala je rovnou na tuk s osmazenou cibuli a v mem pripade i se stouzkem cesneku.
Susene houby je urcite treba predem namocit, nebot jsou to HOUBY, nasavaji do sebe vodu a zmeknou.
Syrove nebo mrazene houby uz maji tu svoji prirodni vonavou a super koncentrovanou "tekutinu", netreba je namacet, ba naopak ;-)

Merylas: Houby ve vodě pustí houbovou chuť do vody.

K receptu bych měla jednu otázku. Jaký význam má nechávat zamražené, následně krátce povařené houby do druhého dne? Já bych je použila ihned. Děkuji.

Marie Svarcova: Tak jako relax mrknu co kde mám a ejhle - mandličky, no a co snimi? A ejhle houby překážji v mrazáku! Letní sortiment v hangáru se zeleninou vládne řapíkatý celer. Mezi až podvodně předraženým zbožím se dá pár stvolů použít prakticky do všeho a najednou je na světě, taková normální houbová máčka. Na rozdíl od mrkve za 40, která za tři dny zčerná, tak celer alespoň chvilku vydrží...

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí :-K

Suroviny:
houby mražené, cibule, celer řapíkatý, sádlo, mandle, kmín celý, mouka hladká, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu