Maminčina svíčková
Svíčková, tradiční omáčka pro sváteční chvíle. Rozpadající se hovězí maso, smetanová zeleninová omáčka a houskový knedlík. To jsou známé chutě, které můžete doplnit o terčík z brusinek a kopeček šlehačky s plátkem citronu.
Postup přípravy
Krok 1: Osolené a opepřené maso osmažíme na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo.
Krok 2: Maso dáme bokem a ve stejném hrnci osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli.
Krok 3: Přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Chvíli restujeme.
Krok 4: Přilejeme nálev z okurek a přidáme na drobno nakrájenou šunku a okurky. Také přidáme nové koření a bobkový list (nejlépe v košíku na koření).
Krok 5: Maso vrátíme zpět a pod poklicí dusíme do měkka asi 2 až 3 hodiny (dle velikosti a stáří masa). Přiléváme vodu dle potřeby.
Krok 6: Když je maso měkké, dáme ho bokem a vyndáme košík s kořením. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Krok 7: Přilejeme smetanu a vaříme dalších zhruba 20 minut.
Krok 8: V případě potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě chvíli provaříme (asi 10 minut).
Krok 9: Osladíme, osolíme a opepříme dle chuti, případně dochutíme nálevem z okurek.
Krok 10: Uvařené, měkké maso nakrájíme na plátky. Podáváme s houskovými knedlíky a zavařenými brusinkami.
Zveřejněno 10. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jROql
Moje poznámka
Maminčina svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jROql
Nejnovější recepty
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a květáková kaše (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Brambůrky z mikrovlnky
Přidáno před 15 hodinami
Letní plněné cukety
Přidáno před 18 hodinami
Švestková zavařenina s čokoládou Margot
Přidáno před 22 hodinami
Filety z pražmy královské se salátem z červené čočky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený sýrový květák
wimra před 1 hodinou
Rajčatový salát II.
radbastim před 2 hodinami
Vepřové nudličky v divoké omáčce
Jan Nemec před 9 hodinami
Marinovaná krkovice s brambory na šlehačce
Ketynna před 10 hodinami
Zapékané bramborové pikantule
Lucie1001 před 11 hodinami
Cukeťák
Hejhulka007 před 12 hodinami
Mrkvový koláč se švestkami
dalif před 13 hodinami
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Aleister před 13 hodinami
Suroviny:
hovězí zadní,
zelenina kořenová,
cibule,
slanina,
okurky sterilované,
lák okurkový,
šunka,
smetana ke šlehání,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
bobkový list,
koření nové koření,
mouka hladká,
cukr,
brusinky zavařené
Komentáře (1)