Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou
S prvním jarními paprsky slunce se začínáme poohlížet po něčem osvěžujícím a lahodném. Poctivá smetanová zmrzlina s banánem, podávaná v nadýchané briošce, nabízí netradiční chuťový zážitek. Výrazné chuti vanilky dosáhnete použitím kvalitního vanilkového lusku a extraktu.
Postup přípravy
Krok 1: Příprava zmrzliny:
Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábneme z něj semínka. Semínka i lusk vložíme do smetany. V hrnci zahřejeme smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivedeme k varu, jen jemně zahříváme, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjmeme vanilkový lusk. Krok 2: Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Krok 3: Pomalu přiléváme horkou smetanovou směs do žloutků, neustále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít. Krok 4: Do směsi přidáme glukózu a dobře promícháme. Poté přidáme banánové pyré a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Krok 5: Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuneme do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc). Po vychlazení směs přelijeme do zmrzlinového stroje a necháme ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáme zmrzlinovač, můžeme směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáme zmrzlinovou konzistenci. Krok 6: Příprava briošky:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru promícháme. Necháme asi 10 minut odpočívat, počkáme až vzejde kvásek. Krok 7: V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a vanilku (nebo semínka z 1 vanilkového lusku). Přidáme med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a kvásek. Pomalu přidáváme měkké máslo a rum, a vypracujeme hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžeme hníst ručně nebo použijeme kuchyňský robot. Krok 8: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Krok 9: Po vykynutí těsto rozdělíme na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujeme z nich malé kuličky. Umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30-40 minut kynout. Krok 10: Troubu předehřejeme na 180 °C. Briošky pečeme asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé. Krok 11: Rozkrojíme briošku na polovinu a vložíme do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.
Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábneme z něj semínka. Semínka i lusk vložíme do smetany. V hrnci zahřejeme smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivedeme k varu, jen jemně zahříváme, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjmeme vanilkový lusk. Krok 2: Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Krok 3: Pomalu přiléváme horkou smetanovou směs do žloutků, neustále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít. Krok 4: Do směsi přidáme glukózu a dobře promícháme. Poté přidáme banánové pyré a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Krok 5: Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuneme do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc). Po vychlazení směs přelijeme do zmrzlinového stroje a necháme ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáme zmrzlinovač, můžeme směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáme zmrzlinovou konzistenci. Krok 6: Příprava briošky:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru promícháme. Necháme asi 10 minut odpočívat, počkáme až vzejde kvásek. Krok 7: V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a vanilku (nebo semínka z 1 vanilkového lusku). Přidáme med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a kvásek. Pomalu přidáváme měkké máslo a rum, a vypracujeme hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžeme hníst ručně nebo použijeme kuchyňský robot. Krok 8: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Krok 9: Po vykynutí těsto rozdělíme na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujeme z nich malé kuličky. Umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30-40 minut kynout. Krok 10: Troubu předehřejeme na 180 °C. Briošky pečeme asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé. Krok 11: Rozkrojíme briošku na polovinu a vložíme do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.
Zveřejněno 30. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRXW
Moje poznámka
Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRXW
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 3 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 4 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 5 hodinami
Pečený krůtí krk
Přidáno před 5 hodinami
Plněný bramborový knedlík špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové v arašídové omáčce
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makové koláčky s povidly - cukroví
Kaill před 2 minutami
Kuře se zelím a knedlíky z jednoho pekáčku
Sahula před 27 minutami
Kokosový koláč s jablky
Ajkad před 1 hodinou
Halušky s brynzou
magdalenka před 1 hodinou
Lahůdková sekaná
magdalenka před 2 hodinami
Zavařování ořechových jader
[email protected] před 2 hodinami
Makový a jablečný závin z kynutého těsta
Krupe před 2 hodinami
Celozrnné wafle
Kajkajak před 2 hodinami
Vepřové řízky
magdalenka před 2 hodinami
Kuře na zelí (recept od dědy)
magdalenka před 2 hodinami
Suroviny:
smetana,
mléko plnotučné,
cukr krupice,
žloutek,
lusk vanilkový,
extrakt vanilkový,
mouka hladká,
mouka,
droždí čerstvé,
vejce,
máslo,
mléko plnotučné,
cukr krupice,
med,
rum,
vanilka mletá,
pomeranče,
citron,
sůl
Komentáře (1)