Nejlahodnější sušené švestky
Zapomeňte na kupované sušené ovoce – domácí švestky z trouby mají nenapodobitelnou vůni i chuť. Jsou plné přírodní sladkosti, vydrží celou zimu a poslouží k mlsání i jako voňavá surovina do koláčů a dezertů.
Postup přípravy
Krok 1: Švestky omyjeme, rozloupneme na poloviny a vypeckujeme. Můžeme rozdělit na poloviny, nebo nechat spojené, je to jedno.
Krok 2: Švestky rozložíme slupkou dolů na plech vyložený papírem na pečení.
Krok 3: Podle sladkosti švestek posypeme více nebo málo krystalovým cukrem.
Krok 4: Dáme do trouby, ideálně na horkovzduch a sušíme cca při 70 °C přibližně 2 až 3 hodiny. Záleží na velikosti a šťavnatosti švestek.
Krok 5: Sušíme při pootevřené troubě a nedosušíme! Když jsou na pohled švestky patřičně nasušené, ještě i žluté a ne hnědé, ochutnáme a ujistíme se, že jsou nedostižně lahodné!
Krok 6: Necháme vychladnout, uložíme jen tak do sklenice a když nás honí mlsná, chodíme mlsat. Je třeba najít ten správný čas sušení, ale dá se to.
Zveřejněno 20. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejlahodnější sušené švestky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dk6Y6
Moje poznámka
Nejlahodnější sušené švestky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dk6Y6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Ragú z červené čočky a zeleniny
Přidáno před 2 hodinami
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 6 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 8 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 10 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí stehýnka Garam masala
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vosí hnízda
Petule123 před 8 minutami
Jihočeská kulajda
RomanaMonika před 42 minutami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Mi_Ky před 57 minutami
Sypaný jablečný koláč
magdalenka před 1 hodinou
Polévka z oranžové tykve
Kajkajak před 1 hodinou
Srbské rizoto z mletého masa
Sahula před 2 hodinami
Krémová česnečka
magdalenka před 2 hodinami
Srbské rizoto z vepřové plece
Sahula před 2 hodinami
Sekaná z pekárny
magdalenka před 2 hodinami
Suroviny:
švestky,
cukr krystal
Komentáře (3)