Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťková svačinová polévka

Jedna z tradičních českých polévek, ke které si musí člověk najít cestu. Přesně taková je tato svačinová polévka z hovězích drštěk se silným aroma česneku a majoránky. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem nebo rohlíkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

radekhk radekhk

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby tání mražených drštěk

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby tání mražených drštěk)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Doma vařené dršťky vyndáme večer z mrazáku, aby rozmrzly. Krok 2: Vývar dáme hřát do hrnce na sporák. Krok 3: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Krok 4: Dáme rozehřát sádlo a následně přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do světle hněda, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Hned přidáme obě papriky, promícháme a zalijeme vřícím vývarem. Osolíme a opepříme. Krok 5: Přidáme dršťky a necháme 25–30 minut provařit. Pět minut před koncem varu přidáme prolisovaný česnek a po vypnutí zdroje tepla přidáme ještě mezi dlaněmi promnutou majoránku dle chuti. Pokud je potřeba, dochutíme solí a pepřem. Krok 6: V případě, že jde o samostatný chod, tak podáváme ideálně se slaným rohlíkem.

TIP: Polévky, které zasytí a zahřejí

Zveřejněno 2. 12. 2025

Poznámka autora radekhk

Dršťková - jedna z královen polévek. Někdo ji miluje, jiný by nevzal do úst. Patřím k těm prvním a dělávám ji aspoň jednou za měsíc. Úskalím bývají dršťky - syrové se vaří dlouho a není kolem toho zrovna přívětivá vůně, ale uděláme si je k obrazu svému. Ty předvařené - mnohdy kvalitou hrůza a chutí už moc není co spravit. Já jednou za rok u známého řezníka koupím i 10 kilo syrových, pošlu zbytek rodiny na celodenní výlet a ty syrový si předvařím dle známého návodu, rovnou nakrájím na proužky a nabalíčkuju po 600 gramech do mrazáku - mám tak vlastní polotovar na dlouho.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kDMP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kDMP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
dršťky, cibule, vývar masový, sádlo, mouka hladká, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, česnek, sůl, pepř mletý, majoránka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu