Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová poleva od cukrářky

Univerzální domácí čokoládová poleva najde skvělé uplatnění při polévání moučníků, dortů i cukroví. Díky vodní lázni bude čokoládová poleva hladká, jemná a lesklá.

Hodnocení receptu je 4,6 (75×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hela22

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 811 kJ /
2 106 kcal
Bílkoviny16,60 g
Tuky184,60 g
Vláknina21,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 317 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy83,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodní lázní rozehřejeme tuk, přidáme nalámanou čokoládu a prosáté kakao. Krok 2: Vše důkladně promícháme do rozpuštění čokolády - nevaříme. Krok 3: Poleva je hodně řídká, přendáme ji do misky vhodné do mikrovlnné trouby, chvíli necháme chladnout a hned zdobíme. Krok 4: Když začne poleva tuhnout a je moc hustá, dáme ji na pár vteřin do mikrovlnné trouby. Krok 5: Do této polevy zásadně nedáváme cukr. Je výborná na drobné cukroví, které přímo do čokolády vrchem namáčíme.

TIP: Jak péct podle kalendáře vánočního pečení

Zveřejněno 17. 10. 2009

Poznámka autorky hela22

Poleva je krásně lesklá a je jí hodně. Dá se zmrazit a použít znovu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Čokoládová poleva od cukrářky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVRj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Čokoládová poleva od cukrářky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVRj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (54)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Ztužený tuk jsem nepoužila asi 25 let. Kupuji kokosový tuk a přidávám do 200gr. čokolády tak 50 gr. Na potahování.
Na krém dělám měkkou ganache, 200gr. čokolády, po rozpušténí přidám 100gr. šlehačky nebo zakysané smetany tučné nebo créme fresh. Stejná teploty!

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Byla hodně řídká, doplnila jsem trojnásobek čokolády a kakaa, pak to ušlo. Příště dám místo ztuženého tuku Heru 1:1, jak jsem zvyklá

Dajda: Ano, i já jsem používala Ivu běžně. Nevím, jestli byla za minulého režimu také tak nezdravá nebo se to zhoršilo až teď, kdy už nejsou tak přísné normy. Každopádně z Hery je poleva moc dobrá! Ať se vám daří každý plech:-K

Lucky Dana: Dříve se poleva z čokolády na vaření a ztuženého tuku dělala běžně, často se také přidávaly čokoládové kaštany. Je opravdu výborná. Dneska mám na dorty raději ganache z čokolády a smetany, ale na cukroví bych dala přednost právě této polevě.
Všechno nejlepší. :-K

Dobrý den, dámy a páni, čtu tady pohoršování se nad receptem. Ale myslím, že nemáte pravdu. Jednak ztužený tuk je i Hera, která spolu s Ceresem mají výborná hodnocení jako nezávadné rostlinné tuky. Ostatní tuky jsou opravdu palmové a strašné, také bych je nepoužila! A pokud se dodrží přesný poměr a postup, tak je to nejlepší poleva, na kterou jsem za 40 let pečení vánočního cukroví narazila. Musí se nechat trošku zchladnout a pak se s ní výborně pracuje a je nádherně lesklá. Oceňuji hlavně to, že je bez cukru a přitom je sladká.Takže jestli se vám nepovedla, není to vina receptu, zkuste ji znovu. Ať se vám podaří! :yes:

Já používám na vaření klasicky Orion na vaření z Penny www.letakomat.cz/penny-market/ctvrtecnik-od-ctvrtka-10-10-2019/?page=10 tuhle měli za 14 Kč, tak jsem brala do zásoby.

přijde mi škoda cukroví kazit palmáčem. já na namáčení jen ve vodní lázni rozpustila kvalitní čokoládu na vaření, a nic nepřidávala.

Dneska Jsem vyzkoušela, je vynikající, krásně se leskne a je jí opravdu hodně. A hlavně není přeslazená Doporučuji.:yes:

Jar. Kratochvílová 15. 12. 2017 13:24
Dávám dvě čokolády na půl tuku, skořici, kakao a lžíci smetany

Tak já jsem právě udělala a protože se mi opravdu nezdálo to množství ztuženého tuku a na jednu stogramovou čokoládu, tak jsem tuk ubrala a výsledek byl stejně katastrofa. Hodně řídké a chutnalo to po "umělé hmotě". :-(( Ale několik kousků jsem tím stejně ozdobila, ale fakt to není dobré. Tímhle si přece nebudu kazit pracně a poctivě upečené cukroví. Vyhodila jsem to. A nakonec ty co jsem už tou hmotou natřela, se stejně po uschnutí polevy nelesknou. Asi paní cukrářka své výtvory pak neochutnává. A jestli se tímto zdobí cukroví, nebo zákusky, co potom prodávají v cukrárnách, tak chudáci lidi. Lepší je koupit dobrou a kvalitní čokoládu a rozpustit a přidat jenom kousek ztuženého tuku, aby měla směs dobrou konzistenci k použití. :no:

Suzymon: Moje kamarádka, která peče na zakázku mi doporučila toto: na 250 g tuku 5 stogramových čokolád. Vyjde mi to na celé vánoční pečení.

když dělám čoko. polevu, tak dávám 100 g čokolády na vaření a kousek ztuženého tuku (podle toho, jak chci hustou či řídkou ... ale stačí toho tuku opravdu kousek) ... nerozpouštím nad vodní lázní, ale jen v rendlíku nad malým hořáčkem sporáku a za stálého míchání - je to rychlé, nenacáká do čokolády voda a nic se nesrazí ani nespálí :-) ... taky jsem podlehla tomu, že ztužený tuk není dobrý a několikrát jsem použila máslo - musí se ho dát víc, jinak je poleva hustá - není to úplně ono, ale nevadí mi to :-) ... chci zkusit i čokoládu rozpustit se smetanou, ale ještě k tomu nedošlo ... jento recept mě dost zarazil ;-( ... nepoužila bych ho

Vítková 26. 5. 2017 07:43
Proboha, kdo dneska ještě používá ztuženej tuk? :-((

Elena Ťažká 2. 8. 2017 19:53
Vítková.Používam roky stužený tuk tak ako to robila moja mama,10dkg stužený,10dkg varova čokolada,lyžica kakao,trochu oleja,zahriať vo vodnom kúpeli a je to hotovo

Vítková: Já a proč né????

Vítklvá 22. 4. 2017 08:26
Recept je děsivý. Ztužený tuk by snad už dneska nikdo neměl používat. Zkuste vodní lázeň, kvalitní čokoládu a vysokoprocentní smetanu ke šlhání. Hustotu ladím podle potřeby změnou poměru iingrediencí :)

Ano pokud nemáme někoho rádi a chceme mu ublížit nečht použijme tuto polevu se ztuženým tukem... vždyt je tolik zdravějších možností... vzít RAW kakao, bambucké máslo, nebo kokosový tuk zamíchat a je to zahřát nebo zchladit, jen při tom přemýšlet ...

Mirek:
...a pokud máte někoho opravdu, ale opravdu rádi, tak mu v rámci jarní očisty a velikonočního půstu nepodáte ani skývu suchého chleba, že;-):-):-D
***
Už od prvního pohledu na suroviny se mi z poměru tuk : čokoláda+kakao neudělalo dobře:-((
Dělávám občas cosi podobného, ALE V OPAČNÉM POMĚRU:-K
No, tomuto receptu by spíše slušel název: "Čokoládová poleva od hamižné cukrářky" :-D:-D:-D

Tématické fráze:
čokoládová poleva, cokoladova poleva recept, cokoladova poleva na dort, lesklá čokoládová poleva, cokoladova poleva na cukrovi, poleva z čokolády na vaření, poleva z čokolády recept, příprava čokoládové polevy, poleva na cukroví z čokolády na vaření, cokoladova poleva z cokolady, poleva z bílé čokolády recept, čokoládová poleva lesklá, čokoládová poleva z čokolády na vaření, poleva z bílé čokolády, poleva cokoladova, poleva z cokolady, čokoládová poleva na dorty, poleva na dort, bílá poleva na dort, lesklá čokoládová poleva recept

Suroviny:
tuk ztužený, čokoláda na vaření, kakao

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu