Grinchův elixír
Krémový pistáciový likér s kapkou rumu zaujme nejen chutí, ale i přirozeně zelenou barvou. Díky pistáciovému máslu má sametovou konzistenci a působí jako netradiční, ale elegantní varianta klasického vaječňáku. Ideální jako jedlý dárek.
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky vložíme do větší žáruvzdorné mísy a metličkou je prošleháme se slazeným kondenzovaným mlékem do hladké nadýchané směsi.
Krok 2: Přidáme mléko, smetanu, pistáciové máslo, vanilkový extrakt a znovu dobře promícháme.
Krok 3: Směs postavíme nad vodní lázeň nebo na velmi mírný plamen a za stálého míchání zahříváme, dokud nedosáhne teploty 70–75 °C. Směs nesmí vařit – měla by jen lehce houstnout a být hladká.
Krok 4: Jakmile je základ krémový a pasterizovaný, stáhneme ho z tepla a necháme krátce zchladnout (cca na 40 °C).
Krok 5: Poté vmícháme rum, přelijeme do čistých lahví a uložíme do lednice. Likér necháme alespoň 24 hodin odležet, aby se chutě krásně propojily.
Zveřejněno 20. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grinchův elixír
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6ogx
Moje poznámka
Grinchův elixír
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6ogx
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 6 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 9 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 11 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapří hranolky
loing před 57 minutami
Medvědí tlapky
hoopoo před 1 hodinou
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 1 hodinou
Banánky ze strojku
Vilik před 1 hodinou
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 1 hodinou
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
Sirael před 4 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 4 hodinami
Suroviny:
mléko kondenzované,
mléko plnotučné,
smetana ke šlehání,
rum,
máslo,
žloutek,
extrakt vanilkový
Komentáře (1)