Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grinchův elixír

Krémový pistáciový likér s kapkou rumu zaujme nejen chutí, ale i přirozeně zelenou barvou. Díky pistáciovému máslu má sametovou konzistenci a působí jako netradiční, ale elegantní varianta klasického vaječňáku. Ideální jako jedlý dárek.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky vložíme do větší žáruvzdorné mísy a metličkou je prošleháme se slazeným kondenzovaným mlékem do hladké nadýchané směsi. Krok 2: Přidáme mléko, smetanu, pistáciové máslo, vanilkový extrakt a znovu dobře promícháme. Krok 3: Směs postavíme nad vodní lázeň nebo na velmi mírný plamen a za stálého míchání zahříváme, dokud nedosáhne teploty 70–75 °C. Směs nesmí vařit – měla by jen lehce houstnout a být hladká. Krok 4: Jakmile je základ krémový a pasterizovaný, stáhneme ho z tepla a necháme krátce zchladnout (cca na 40 °C). Krok 5: Poté vmícháme rum, přelijeme do čistých lahví a uložíme do lednice. Likér necháme alespoň 24 hodin odležet, aby se chutě krásně propojily.

TIP: Vaječný likér podle Sandtnerky

Zveřejněno 20. 12. 2025

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Grinchův elixír

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6ogx

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Grinchův elixír

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6ogx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko kondenzované, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, rum, máslo, žloutek, extrakt vanilkový

Přidat fotografie receptu